Heijnen niet zomaar akkoord met NS-afschalingen
Staatssecretaris Vivianne Heijnen wil NS ‘zoveel mogelijk aan de concessie-afspraken houden’. Dat zegt ze tijdens een Rondetafel over mobiliteit op maandag 30 oktober, tijdens de Nationale Klimaatweek.
NS maakte onlangs bekend het treinaanbod in 2023 met 13 procent in te willen krimpen, wegens personeelsgebrek. Maar daar gaat staatssecretaris Heijnen niet zomaar mee akkoord. “NS moet ook op zoek naar creatieve oplossingen. Als ons gemeenschappelijke doel is 30 procent meer reizigers in het ov te krijgen, kan je plan niet alleen maar zijn om af te gaan schalen. Sowieso zijn er concessie-afspraken, waar ik NS zoveel mogelijk aan wil houden.”
De nationale spoorvervoerder NS verkeert in moeilijke tijden. Begin oktober maakte het bekend de dienstregeling drastisch in te willen krimpen vanaf 2023. Daarnaast werd begin november bekend dat de ticketprijzen gemiddeld wel duurder worden in 2023. Consumentenorganisaties merken op dat de NS-reiziger ‘meer gaat betalen voor minder’.
Onderhandse gunning
Aan de andere kant liet NS onlangs weten dat het kantoorpersoneel wil gaan inzetten, om conducteurs in de treinen te ontlasten. Deze maatregel moet ingaan vanaf begin 2023. Of dit één van de ‘creatieve oplossingen’ is waar Heijnen op doelt, is niet bekend.
Het is wel haar intentie om NS de hoofdrailnetconcessie opnieuw onderhands te gunnen, ondanks het kort geding dat de regionale vervoerders aanspanden. De meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich ook tegen concurrentie op het hoofdrailnet uitgesproken. Dat is tegen het zere been van Europa, dat juist meer concurrentie op het spoor aanmoedigt.
OK, prima ! Vergeet daarbij vooral niet de 160/200 km/u op de Hanzelijn, ivm reistijdverkorting Randstad-Noorden. Opgenomen in huidige concessie 2015-2025. De tijd begint te dringen, Vivianne Heijnen
Ingediend door Ing. ACF Sierts op vr, 04/11/2022 - 10:42
O-o-o wat zou het een wonder zijn als dit geen loze uitspraken waren van de staatssecretaris.
Ongetwijfeld gelooft ze ook echt wat ze zegt. Ferme taal voor de buhne voelt immers goed, geeft het gevoel dat je bestaat, ergens voor staat, iemand bent.
Wat dat betreft heeft ze met NS en ProRail haar biotoop gevonden. Die roepen ook maar wat, het is hun cultuur en bestaansrecht. Als parmantige opgeblazen (k)wezels.
Werkt perfect, al decennia lang. Deskundigheid en fermheid levend, in werkelijkheid nog meer zand in raderen en ogen strooiend. Het woord deskundig is genoeg om zich deskundig te voelen.
Elk , ja elk project heeft standaard losse eindjes die verder heerlijk kunnen verstrikken . Dat is alleen maar bewijs van 'ingewikkeldheid' en dus van deskundigheid en ieders onmisbaarheid (en noodzaak voor meer om geld...) Het is een gedissocieerde wereld. Zelfs nu NS volkomen vastloopt op alle nivo's is de oplossing van de hele tweede kamer: NS beschermen tegen de buitenwereld. De 'ferme uitspraken' van deze staatssecretaris zijn een thuiswedstrijd.
Vergeet het Arco Sierts, voor doeltreffende geheugensteuntjes als de jouwe hebben dit soort onmisbare geesten geen tijd. Ze horen ze niet eens. Alles wat pijnlijk is al onschadelijk gemaakt voordat mw Heijnen de kans heeft het te horen, is parallel universum. In tegenstelling tot het laten rijden van treinen gaat dit volautomatisch bij bijna iedereen in Den Haag en Utrecht
Vind het pijnlijk. Hoop dat ik mis zit met mw Heijnen. Heb echter nog geen teken ervan gezien.
Ingediend door Johan Vermeulen op vr, 04/11/2022 - 16:59
Het is voor mij onbegrijpelijk dat de NS in deze omstandigheden de komende jaren de hoofdconcessie lijkt te krijgen ,dus waarom zouden de regionale vervoerders niet mee mogen dingen ? Die vind ik beter presteren zoals het vaker op tijd rijden
Ingediend door c boer op ma, 07/11/2022 - 18:08
Ik weet niet onder welke steen sommigen liggen hier, maar.mijn ervaring is dat regionale vervoerders hele treinseries schappen, vaak last minute, en het is appels me toeren vergelijken door te stellen dat regionaal vervoer beter presteren doordat ze vaker op tijd rijden...mag toch ook wel op die enkellijns-spoortjes...moet er nog eens bijkomen dat ze hier niet op tijd rijden.
Personeelstekort is iets waar iedereen last van heeft dus een Arriva of Keolis gaat dat niet beter doen...zeker niet.met hun arbeidsvoorwaarden
Ingediend door Ras op wo, 09/11/2022 - 01:54
Reactie toevoegen