Regio Amsterdam hernieuwt afspraken sociale veiligheid
De Vervoerregio Amsterdam en gemeente Amsterdam hebben nieuwe afspraken gemaakt over hoe de veiligheid voor reizigers gewaarborgd moet worden. Met tal van regiopartijen werd een veiligheidsarrangement gesloten.
Omdat er minder politie en boa's inzetbaar zijn, was het nodig om nieuwe afspraken te maken. Deze werden op donderdag 29 september bekrachtigd. In het convenant staan hernieuwde afspraken op het gebied van veiligheid in het openbaar vervoer, haltes en stations binnen concessiegebied Amsterdam. Bovendien sluit een groot aantal partijen in en om Amsterdam een veiligheidsarrangement.
Volgens Gerard Slegers, portefeuillehouder van de Vervoerregio, is het belangrijk dat reizigers weten dat ze met een gerust hart het ov kunnen nemen. “En mocht er toch iets voorvallen, dan staan boa’s en politiemensen paraat om hulp te verlenen.” De Amsterdamse wethouder Verkeer en Vervoer Melanie ter Horst, tevens voorzitter van de Vervoerregio, voegt toe dat het convenant invulling geeft aan het veilig reizen per ov in de Amsterdamse regio.
De belangrijkste afspraken uit het Convenant Sociale Veiligheid:
- Samenwerking tussen gemeente en Vervoerregio om de sociale veiligheid in het ov en de bijbehorende openbare ruimte te kunnen waarborgen.
- Afspraken op het gebied van inzet van boa’s, financiële verplichtingen en informatie-uitwisseling ten behoeve van sociale veiligheid in en om het openbaar vervoer in concessiegebied Amsterdam.
- Monitoring van verminderde preventieve inzet van politie, extra inzet van boa’s en samenwerking met politiebasisteams.
Veiligheidsarrangement Sociale Veiligheid
Bovendien is met een groot aantal partijen een veiligheidsarrangement afgesproken. Dit vormt de basis voor die partijen voor samenwerking, gezamenlijke doelstellingen, rolverdeling en verantwoordelijkheden. Aan het arrangement doen de volgende partijen mee: Vervoerregio Amsterdam, gemeente Amsterdam, GVB, Connexxion, Amstelland-Meerlanden, Gooi- en Vechtstreek, Haarlem-IJmond en Zaanstreek, Keolis Almere Stad en Streek, EBS Waterland, OM Amsterdam, Nationale Politie, THOR, ProRail, Nederlandse Spoorwegen.
Wat staat er in het veiligheidsarrangement?
- Voor alle partijen is sociale veiligheid in het OV een kritische succesfactor en er worden in het nieuwe arrangement afspraken geactualiseerd over inspanningen en gewenste resultaten.
- De politie heeft in 2020 aangegeven op een andere wijze te zullen participeren in deze samenwerking en dit heeft geleid tot nieuwe samenwerkingsafspraken, namelijk:
- THOR neemt de operationele regie en analyse over van de politie.
- Er zijn afspraken gemaakt over inzet bij calamiteiten, en er kan gericht een beroep op basisteams worden gedaan.
- Er zijn goede afspraken gemaakt met de partijen over monitoring of de gewijzigde politiecapaciteit negatieve gevolgen heeft voor sociale veiligheid.
Reactie toevoegen