Staatssecretaris schaft HSL-toeslag niet af

dinsdag 27 augustus 2024

Foto: Shutterstock

Reizigersvereniging Rover pleitte eerder voor het afschaffen van de zogenoemde 'HSL-toeslag', maar staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) gaat daar niet in mee. De bewindspersoon wil voorkomen dat teveel mensen met de HSL reizen en is bang dat dan de kwaliteit van de dienstverlening afneemt.

 

Reizigers tussen Rotterdam en Amsterdam die gebruikmaken van de HSL blijven daar een toeslag voor betalen. Jansen: “Het afschaffen van de HSL-toeslag leidt er toe dat het drukker wordt in de trein die over de HSL rijdt, waardoor de zitplaatskans daalt en de kwaliteit van de dienstverlening afneemt. Dat is niet wenselijk en in dat licht zal ik niet opnieuw het gesprek aangaan met NS.”

Kosten en drukte

Het afschaffen van de toeslag zou zo'n 27tot 32 miljoen kosten. Ook is de staatssecretaris bang dat de drukte in de trein dan toeneemt, waardoor de kans op een zitplek kleiner wordt én waardoor er meer personeel ingezet zou moeten worden. 

Wouter Koolmees (NS) stelde dat de rit van Amsterdan naar Rotterdam via de HSL nog altijd korter is dan met een gewone trein. 

Rover wilde van de toeslag af, vanwege de vertragingen en de lage gemiddelde snelheid van de trein op het traject - op delen van het traject rijdt de trein vanwege diverse problemen maar 80 kilometer per uur.