Stations als visitekaartje voor het ov

donderdag 14 november 2024

Stel je voor: je staat op een kleurloos, betonnen perron, de wind waait guur om je heen, en de trein laat op zich wachten. De minuten tikken steeds langzamer voorbij. Hoe graag zou je nu even willen zitten, beschut tegen de wind, met een warme kop koffie of thee in de hand? Dit is helaas op veel stations, haltes en hubs in Nederland en daarbuiten een onvervulde wens. Maar wat als deze plekken aantrekkelijker worden ingericht? Gaan we  er dan gebruik van maken? En zouden we daardoor ook meer gebruikmaken van het openbaar vervoer?

Treinstations, bus- en tramhaltes én de omgeving eromheen spelen een belangrijke rol in hoe reizigers het openbaar vervoer ervaren. Wanneer deze plekken prettig zijn om te verblijven, trekken ze meer reizigers aan. Het goede nieuws is dat het aantrekkelijker maken van stations en haltes vaak geen grote investeringen vergt. Met relatief kleine en eenvoudige aanpassingen kan de beleving al sterk verbeterd worden.

Over de aantrekkelijkheid van stations…

Stations, haltes en hubs zijn het eerste en laatste contactpunt van elke ov-reis en fungeren daardoor als het visitekaartje van het openbaar vervoer. Wanneer een station of halte een aangename plek is om te verblijven, draagt dit direct bij aan een positieve ov-ervaring. Maar wat maakt zo’n plek precies aantrekkelijk?

Uit belevingsonderzoek op meer dan 100 stations, haltes, hubs en hun omgeving blijkt dat veel van deze plekken goed scoren op functionele aspecten. Zaken zoals veiligheid, bewegwijzering en reinheid scoren doorgaans voldoende. Dit zijn randvoorwaardelijke elementen voor een goed functionerend station, maar ze hebben een beperkte invloed op de beleving.

Aantrekkelijkheid als sleutel tot succes

Veel haltes en stations scoren minder goed als het gaat om sfeer, comfort en algehele aantrekkelijkheid. En juist deze factoren hebben een grote invloed op de reisbeleving. Gelukkig zijn hier met relatief eenvoudige ingrepen grote verbeteringen te boeken.

Het toevoegen van kleur, licht en groenvoorziening is bijvoorbeeld een effectieve manier om een station aantrekkelijker te maken. Denk aan bloembakken met kleurrijke bloemen of struiken die een natuurlijke uitstraling geven. Het oog wil immers ook wat, en een warme, uitnodigende omgeving maakt het wachten een stuk aangenamer.

De kracht van kunst

Naast kleur en groenvoorziening is comfort een belangrijk aspect. Vooral kleinere stations bieden nu onvoldoende beschutting tegen wind, regen of felle zon. Dit kan – vaak tegen relatief lage kosten – worden opgelost door comfortabele zitplekken te plaatsen met overkappingen die bescherming bieden tegen de elementen. Ook hier kan groenvoorziening een bijdrage leveren door schaduw te bieden in de zomer of wind te blokkeren in de winter.

Kunst kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de sfeer van een station. Een mooi beschilderde wachtruimte of een kunstwerk op het perron geeft een station een menselijke en warme uitstraling en maakt tevens de omgeving levendiger en interessanter. Hierdoor voelen reizigers zich meer op hun gemak.

Prettige beleving, groots effect

Wanneer de basis van stations en haltes op orde is, kan de beleving positief verbeterd worden door ze met doeltreffende aanpassingen om te toveren tot aantrekkelijke, uitnodigende plekken. En hoewel dit veelal maatwerk is, zijn er genoeg algemene richtlijnen die op veel plekken toegepast kunnen worden, zoals het gebruik van groenvoorziening, kleur en comfortabele voorzieningen.

Het resultaat? Een prettigere ervaring voor de reizigers, wat vervolgens het gebruik van het openbaar vervoer bevordert.