Thuiswedstrijdbussen PSV Direct rijden ook in 2024/2025

woensdag 24 juli 2024

Foto: Shutterstock

Voetbalclub PSV en Brainport Bereikbaar hielden dit jaar een pilot met speciale bussen voor fans bij thuiswedstrijven van de club. De zogenoemde PSV Direct brengt fans vanuit Asten, Bladel, Eersel en Someren naar de voordeur van het stadion en weer terug.

Bij elke thuiswedstrijd bezoeken 35.000 PSV-fans het Philips Stadion, waarvan 60% met de auto komt. Dit resulteert in 14.000 auto's per wedstrijd die zorgen voor verkeersopstoppingen en parkeerproblemen rond het stadion. Daarom zoeken PSV en Brainport Bereikbaar naar alternatieven, zoals de pilot met de PSV Direct lijnen. De pilot was vorig voetbalseizoen een succes.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

"Als toonaangevende voetbalclub willen we niet alleen onze fans telkens weer een geweldige beleving geven. We zien het ook als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om bij te dragen aan leefbaarheid en welzijn. Oog hebben voor duurzame mobiliteit hoort daar vanzelfsprekend bij. Daarom zijn we vorig jaar samen met Brainport Bereikbaar gestart met mobiliteitsprojecten als fietspromotie en de PSV Direct. De bussen zijn een duurzaam én gezellig vervoersmiddel voor fans vanuit plaatsen waar geen treinstation is." vertelt Tom Ploegsma, Projectleider Mobiliteit van PSV.

Positieve reacties

Brainport Bereikbaar evalueerde de de pilot. Ze keken naar het gebruik en haalden reacties op van zowel supporters als vervoerder Kupers. Mensen vonden dat de bussen op tijd vertrokken, waardeerden de prettige reis en vriendelijke buschauffeur en vonden het fijn dat de bus zo dicht bij het stadion stopt. Veel fans gaven ook aan dat het leuk is om met medesupporters te reizen. Zowel reizigers als vervoerder zijn bovendien blij dat de bussen inmiddels over de busbanen in de gemeente Eindhoven mogen, dat scheelt veel reistijd.

Aandachtspunten

Aandachtspunten zijn er ook. Zo kan de communicatie over vertrektijden en opstapplaatsen beter, en is de snelheid van de bus een aandachtspunt. PSV en Brainport Bereikbaar willen ook meer gebruikers aantrekken. De eerste thuiswedstrijd op 10 augustus tegen RKC Waalwijk rijden de bussen.