Stakingen streekvervoer en een NS-staartje
Na vijf stakingsdagen van NS-personeel in diverse landsdelen, is het vanaf 6 september de beurt aan het streekvervoer. Daar wordt vier dagen lang in diverse regio's het werk neergelegd. Op 16 september volgt een landelijke stakingsdag voor her regionale vervoer.
Dat maakte vakbond FNV bekend. De medewerkers van de regionale vervoerbedrijven willen een betere cao. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim.” Hij stelt dat in 2021 zo’n 30 procent van de ritten is verdwenen door corona, personeelstekorten en reguliere afschalingen.
De stakingen beginnen dinsdag 6 september in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. Woensdag 7 september zijn Noord-Holland en Utrecht aan de beurt. Donderdag 8 september gaat het verder in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De laatste regionale staking is op vrijdag 9 september in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Op vrijdag 16 september wordt in het hele land gestaakt in het streekvervoer.
Kans op nieuwe NS-stakingen
De klachten in het streekvervoer zijn vergelijkbaar met de klachten die ook landelijk spelen. Eind augustus organiseerden vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV vijf stakingsdagen in diverse regio’s voor NS-personeel. Ook NS kampt met een enorm personeelstekort: FNV-bestuurder Henri Janssen laat aan nu.nl weten dat daar momenteel 1400 vacatures open staan en de werkdruk voor bestaand personeel daardoor erg hoog is.
De bonden eisen dat de lonen niet meer achterblijven bij de inflatie (ter verduidelijking: in augustus was de inflatie 13,6 procent). De bonden willen daarnaast een eenmalige bonus van 600 euro en 100 euro extra per maand voor het personeel.
Volgens NS betekenen de vakbondseisen een loonsverhoging van zo’n 20 procent en dat is niet realistisch. Daarom zijn NS en de vakbonden nog niet dichter tot elkaar gekomen. Janssen laat dan ook weten dat er momenteel nog geen nieuwe stakingen gepland staan, maar dat de kans op ‘meer acties’ er zeker is.
Update: inmiddels heeft de NS-directie een verbeterd cao-bod bij de bonden neergelegd, maar de acties zijn nog niet van de baan.
Meer artikelen met dit thema
Kennismaken met Railforum-directeur Jeroen Haver
23 dec om 11:32 uurPer 1 oktober 2024 nam Jeroen Haver de rol van directeur Railforum over van Corina…
Nieuwe voorzitter OVNL
25 sep om 14:01 uurHet bestuur van branchevereniging OV-NL heeft Hatte van der Woude benoemd tot voorzitter. Zij is in die functie…
ProRail aangesloten op onlineplatform van NDW
1 jul om 15:08 uurMaandag 24 juni zetten CEO John Voppen en Frederik Zevenbergen, lid Raad van Toezicht van het NDW en…
Gebrek aan animo voor Twentse reisapp Goan!
17 mei om 09:00 uurVanwege gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes staken tonnen in de…
Reis anders en haal meer uit je reistijd
3 aug 2023Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…
Maatschappelijke initiatieven helpen doelgroepen op weg
25 jul 2023Fysieke toegankelijkheid in het ov krijgt steeds meer aandacht, maar mentale toegankelijkheid blijkt nog een…
Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder
4 jul 2023In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…
Timmermans: Europese boekingsapp in 2025
30 mei 2023De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…
Vergeet uiteraard niet dat het personeel ook staakt vanwege de steeds maar hoger wordende werkdruk, mede door het enorme personeelstekort, waardoor meer en meer personeel (langdurig) uitvalt en de dienstregeling telkens uitgedund moet worden.
Ingediend door Thiemo op vr, 02/09/2022 - 12:26
Als er één categorie NS-stakers is die totaal géén recht op loonsverhoging heeft, dan is dat wel het NS-conducteursbestand. Onbegrijpelijk dat deze beroepsgroep al jaren wegkomt met uitstekend betaald niksen. Als reiziger zie je ze zelden, ondanks hun taak service te verlenen, vervoerbewijzen controleren en op de goede gang van zaken onderweg toe te zien. Na het blaasmatig fluiten en centraal deuren sluiten, een loodzwaar karwei, ploffen ze uitgeteld neer in de eerste klas of een lege machinistencabine. Soms hebben ze nog de puf om na (ipv vóór) vertrek om te roepen waar de trein naar toe gaat. NS gedoogt dit, en, sterker nog, faciliteert dit. Want sinds kort hangen de treinen vol met stickers waarop staat wat reizigers moeten doen mocht er iets loos zijn. Namelijk een bericht naar NS appen of sms-sen. Dan roept NS de dienstdoende hc op aan de slag te gaan, zou je denken. Nee, in het beste geval krijgt de reiziger het advies naar een andere plek te verkassen. NS laat na wat een werkgever zou moeten doen met personeel dat de kantjes eraf loopt (hier: zit): namelijk maatregelen nemen, en in het uiterste geval ontslag wegens werkweigering. De meeste vervoerders in Nl doen het prima zonder conducteurs en met controleploegen, en daardoor met hogere treinfrequenties dan in de NS-tijd. Hoogste tijd voor NS de conducteursfunctie uit te faseren, en de lanterfantende conducteurs te confronteren met loon naar werken: salarisinhouding!
Ingediend door K. van Sambeek op vr, 09/09/2022 - 11:45
Verleden of eerverleden jaar was het in Duitsland ook bar en boos omtrent de stakingen op het spoor aldaar
Ingediend door Kees Boer op vr, 09/09/2022 - 22:57
Reactie toevoegen