7 tips voor aanbesteders

7 tips voor aanbesteders

door Didier van de Velde, David Eerdmans in rubriek advies
Reacties uitgeschakeld voor 7 tips voor aanbesteders

Ov-autoriteiten en vervoerbedrijven vinden de bestekken te weinig prikkelend en de concessies te star. Ze streven naar eenvoudiger, flexibeler en innovatievere contracten. Een van de manieren is aanbesteden op output, volgens de Engelse radar-aanpak.

Een van de vijftien acties van het ov-manifest Samen op reis uit april 2013 was het ontwerpen van een ‘modelbestek’ voor innovatieve aanbestedingen. Volgens het ov-manifest is samenwerking én innovatie nodig om het aantal reizigers 20 procent te laten groeien. De bedoeling van samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer is ruimte creëren voor gezamenlijk ondernemerschap van ov-autoriteit en vervoerder.

Hoe krijgen we flexibelere en innovatievere concessies? Inno-V heeft het afgelopen jaar een toolbox met zeven oplossingen ontwikkeld. Sommige opties zijn morgen toe te passen. Andere oplossingen vergen een aanpassing van de wet, of een andere mentaliteit. Zeven tips.

1. Prikkel vervoerders
Een goede samenwerking begint met het erkennen van elkaars doelen, waaronder het commerciële belang van een vervoerder. Financiële prikkels zoals bonussen of malussen kunnen de vervoerder stimuleren tot gewenst gedrag. Belangrijk is dat prikkels goed uitgebalanceerd zijn en passen bij de kosten die de vervoerder moet maken. Risico’s die de vervoerder niet kan beïnvloeden kunnen wellicht beter bij de overheid liggen. Belonen kan met geld, maar

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook