Goedkoop naar Brussel? Boek een kaartje naar Parijs!

woensdag 21 mei 2014
timer 3 min

Thalys biedt onnodig dure kaartjes aan naar Brussel, zo blijkt uit een steekproef op de website van Thalys. Een kaartje van Amsterdam naar de Belgische hoofdstad is namelijk vaak duurder dan naar Parijs. De kwestie komt vandaag aan de orde tijdens een overleg tussen Thalys en reizigersorganisaties.

Wie met de trein naar het buitenland wil, doet er goed aan er vroeg bij te zijn. Dan zijn de kaartjes namelijk het goedkoopst. Maar goedkoop is een rekbaar begrip en hangt kennelijk af van de bestemming. Zo kost een kaartje van Amsterdam naar Parijs bij Thalys op sommige tijdstippen 35 euro, terwijl een kaartje naar Brussel - 300 kilometer dichterbij - op precies dezelfde datum met precies dezelfde trein 69 euro kost. Een bijna dubbele prijs dus voor de helft van de afstand.

Steekproef
Uit een steekproef op de website van Thalys, bleek in 24 van de 28 gevallen een kaartje naar Brussel duurder dan een kaartje naar Parijs. We boekten tussen 2 en 3 maanden van tevoren. Het prijsverschil varieerde van 5 tot 34 euro. Thalys heeft sinds het Fyra-debacle praktisch het alleenrecht op een snelle verbinding tussen Amsterdam en Brussel.

Truc is toegestaan
Volgens Rian van der Borgt, die namens Rover ook vertegenwoordiging is in de EPF, is het voor reizigers gewoon toegestaan om een deel van de reis niet te maken. Het best boek je dus een ticket naar Parijs en stap je in Brussel uit. "Het enige waarvoor je moet uitkijken is dat je op de terugweg nog wel plek hebt. Want een Thalys kan op sommige momenten overboekt zijn, dus kan het gebeuren dat je plek al is ingenomen als je in Brussel de trein naar Amsterdam terug wil nemen."

'Reizigers naar Parijs niet teleurstellen'
Thalys laat weten dat sinds oktober het passagiersaanbod op Amsterdam-Brussel enorm is toegenomen. "Tot die tijd hadden we bijna alleen maar te maken met reizigers naar Parijs. Dat is nu anders. Het kan nu voorkomen dat de verbinding naar Brussel erg vol zit. Daarom hebben we het aantal treinen op de verbinding naar Brussel ook verhoogd. Eind 2015 zullen we dat nog verder doen tot 14 treinen per dag.", aldus woordvoerder Patricia Baars. De hoge prijs voor de passagiers die naar Brussel willen reizen, is dan ook met name bedoeld om reizigers naar Parijs - 'onze primaire missie' -  niet teleur te stellen. "Het is niet zo dat mensen altijd goedkoper uit zijn als ze van Amsterdam naar Parijs boeken." Reizigers moeten dus vooral eerst kijken naar de treinen die alleen van Amsterdam naar Brussel rijden en niet verder, is de boodschap.

Op de agenda
Van der Borgt krijgt inmiddels signalen dat reizigers deze truc ook daadwerkelijk uitvoeren en zo hun zitplaats maar voor de helft gebruiken. Ook op ICE-verbindingen van Duitsland naar Brussel zou dit euvel zich voordoen.

Vandaag vergadert de EPF met Thalys, waarbij deze kwestie ook aan de orde komt.

Op de foto is nog een ander typisch Thalys-fenomeen te zien. Het tweedeklaskaartje wordt aangeboden voor 69 euro (in rood), maar daaronder (in blauw) wordt zotezien een eersteklaskaartje aangeboden voor... 49 euro.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »