‘Entree’ is meer dan een OV-chipkaart

‘Entree’ is meer dan een OV-chipkaart

door in rubriek OV-chipkaart
Reacties uitgeschakeld voor ‘Entree’ is meer dan een OV-chipkaart

Een OV-chipkaart die zo gebruiksgericht is dat Nederlanders er in 2019 over opscheppen in het buitenland. Dat is de missie van het OV-chipkaart Afstudeerlab van de Technische Universiteit Delft. Hun betaalvisie heet Entree.

“Tijdens de introductie van de OV-chipkaart heb ik er een keer over geschreven. Technologie snap ik aardig, maar het aanvragen van mijn OV-chipkaart was een ontzettend gedoe”, begint Jasper van Kuijk. Hij is universitair docent gebruiksgerichte innovatie aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. “Als treinreiziger zag ik dat kleine dingen niet kloppen. Zo reageerde de controleapparatuur van conducteurs traag op OV-chipkaarten. Vaak vertaalt zich dat naar macro-problemen, zoals conducteurs die minder reizigers kunnen controleren of helpen. Dat fascineert me. Het kan zo veel beter.”

Zo ontstond in 2012 het OV-chipkaart Afstudeerlab. Van Kuijk selecteerde studenten, zette het project op en betrok de sector. “NS en RET kwamen erbij namens de vervoerders, het ministerie van IenM en de koepels van provincies en stadsregio’s als opdrachtgevers, en Rover namens de reizigers. Als begeleiders hadden we dus een soort mini-NOVB” (het Nationaal OV-Beraad dat later ontstond). Het project kostte bijna een halve ton, waarvan IenM de helft betaalde. “Het duurde een jaar van het eerste

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook