Groningen en Zwolle aangesloten op nachtnet

vrijdag 13 maart 2015
timer 3 min

Eind dit jaar gaat in de nacht van vrijdag op zaterdag een nachttrein tussen Groningen, Zwolle en Amsterdam rijden. Het gaat in eerste instantie om een proef van twee jaar.

Iedere vrijdagnacht gaat er een extra trein rijden vanuit Zwolle naar Groningen en komt er een extra trein van Groningen naar Amsterdam. Beide treinen stoppen tussen Zwolle en Groningen op alle tussengelegen stations te weten: Meppel, Hoogeveen, Beilen, Assen, Haren en Groningen Europapark.

De laatste trein uit Groningen vertrekt om 00.21 uur, in plaats van nu 23.36 uur. De trein komt om 2.39 uur aan in Amsterdam en sluit aan op het nachtnet. Daarnaast gaat de laatste Intercity (vertrektijd 0.05 uur) van Rotterdam naar Zwolle doorrijden naar Groningen met een stop op alle stations tussen Zwolle en Groningen.

De nachttrein wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincies Groningen en Drenthe en de gemeente Groningen. Beide provincies en de gemeente Groningen dragen 268.000 euro bij voor de proef. Gezamenlijke doelstelling is dat de treinen na twee jaar zonder bijdrage van de regiopartners kunnen functioneren. De betrokken partijen ondertekenden vandaag een intentie-overeenkomst in de stationshal van Groningen.

De aansluiting op het nachtnet was een lang gekoesterde wens in het noorden, maar ook in de Haagse politiek. D66-partijleider Alexander Pechtold maakte zich vorig jaar nog sterk voor een nachttrein naar het noorden.

Gedeputeerde Mark Boumans en wethouder Paul de Rook van respectievelijk provincie en gemeente Groningen en gedeputeerde Henk Brink van provincie Drenthe: "Hiermee gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. De verbinding tussen Groningen/Assen en de Randstad verbetert sterk. Dat is goed nieuws voor passagiers uit deze regio die vooral in de hoogzomer vroeg op Schiphol moeten zijn of die na een concert in de Randstad nu niet met het openbaar vervoer terug kunnen omdat er zo laat geen treinen meer rijden. Maar het is natuurlijk ook belangrijk voor Groningse en Drentse evenementen, poppodia en de horeca die veel beter bereikbaar zijn voor bezoekers uit bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. De nachttrein geeft daarmee een impuls aan de Drentse en Groningse economie."

Ineke van Gent, regiodirecteur van NS: "Onze reizigers kunnen nu snel en comfortabel met de trein naar huis na bijvoorbeeld een avondje uit of concertbezoek. De regio is hiermee in de late uurtjes nog beter bereikbaar geworden. NS is erg blij met de prettige samenwerking tussen de verschillende partijen die uiteindelijk geleid heeft tot dit prachtige resultaat. Gezamenlijk gaan we ons inzetten om deze nachttrein tot een succes te maken."

De echte liefhebbers van het Groningse uitgaansleven weten echter dat zij niet de nachttrein moeten hebben. Veel bezoekers van de stad waar de horeca geen sluitingstijden kent pakken niet de laatste trein in de nacht, maar de eerste trein in de ochtend.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »