Verlenging tramlijn 19 Delft pas in 2019

donderdag 2 april 2015
timer 2 min

Tramlijn 19 wordt pas op zijn vroegst in 2019 verlengd naar de TU Delft. Provincie, Metropoolregio en de gemeente Delft kunnen het niet eens worden over de vernieuwing van de Sint Sebastiaansbrug.

De brug over het Rijn-Schiekanaal zorgde al in 2007 voor een kink in de kabel van het tramtraject. De brug bleek dringend aan vervanging toe, omdat het al het verkeer niet veel langer meer kon dragen. De overheden besloten de verlenging uit te stellen tot 2012. Keer op keer bleken de plannen om de brug te vervangen te ambitieus en raakten de overheden het niet eens over de verdeling van de kosten.


Grotere kaart weergeven

Een hypermoderne tafelbrug met vrije baan voor de tram en een doorvaarthoogte van 5,5 meter blijkt nu niet realistisch door kostenoverschrijdingen - onder meer isolatie van de omliggende woningen, waardoor partijen opnieuw om tafel moeten zitten om te kijken wat er dan wel mogelijk is. Daarbij onderzoekt men verschillende mogelijkheden, zoals een versobering van het beeldkwaliteitsplan, een verlaging van de doorvaarthoogte of de realisatie van een traditionelere basculebrug.

De Delftse wethouder Lennart Harpe laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat daar hopelijk in dit kwartaal nog een beslissing over wordt genomen. De bouw zou dan op zijn vroegst in 2017 kunnen beginnen, waardoor het tot ten minste 2019 duurt voordat de eerste tram van Leidschendam doorrijdt naar de TU Delft.

Wat voor bedrag er begroot is voor de brug, wil de gemeente niet kwijt. Evenmin wil de gemeente zeggen wat de soap rond de brug Delft tot nu toe gekost heeft.


Grotere kaart weergeven

In 2007 ging al wel het net van stadsbussen op z'n kop omdat de tram er zou komen. Op tal van plekken ging de frequentie omlaag van 4x p/u per richting naar 2x per uur per richting. Ik geloof dat er later wel weer wat gerepareerd is met verlengen van streekbussen naar Tanthof, maar eerlijk gezegd ken ik niet de actuele stand in Delft. Ik vrees dat het nog wel even kan duren voordat tram 19 naar de TU rijdt. "Niet eerder dan in 2019" zou dus wel zomaar later dan 2019 kunnen worden.

Een schrijnend voorbeeld van bestuurlijke incompetentie bij alle drie overheden. In vier jaar tijd wordt in diverse steden in Frankrijk 100 km tramspoor aangelegd, inclusief bijbehorende kunstwerken, onderdoorgangen, viaducten en bruggen. Voor een relatief eenvoudige brug draaien Franse bestuurders en ingenieurs hun hand niet om, zeker niet om financiële redenen. Treffende gelijkenis met het echec van de Wilhelminabrug in Maastricht.

OVbeleid staat in Nederland niet onder een goed gesternte. In dit overbevolkte land met te veel luchtvervuiling zou je anders verwachten. De treintunnel Delft is een recente gelukkige uitzondering. Dat geldt niet voor Groningen.en Leiden met de tramprojecten. En dan NS met de Fyra, de aanleg van de HSL op de verkeerde plaats, de niet verwezenlijkte 160 km reisnelheid, de kostbare verbouwing van het Haagse tramnet voor 2.65 brede trams die men deels in smalle straten wil proppen, kosten en gebreken in chipkaartsystemen etc, te hoge tarieven bij NS en grote Steden. Ontelbaar veel storingen in NS-treindiensten (alleen al de Schipholtunnel) en extra lange treinuitval. Frankrijk is natuurlijk wel heel succesvol. Belgie is voor ons een beter voorbeeld. Zij voeren al jaren een beleid uitbreiding ov tegen redelijke ov-tarieven. De cultuur van het doorgeschoten (gejuridificeerde) polderoverleg, het gebrek aan een gevoel van urgentie en een afwezige visie van het rijksbeleid completeren het beeld.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Amsterdamse tramremise krijgt 1400 zonnepanelen

25 mrt om 10:52 uur

Op de tramremise aan de Lekstraat in Amsterdam worden 1400 zonnepanelen geplaatst. De opbrengsten uit de…

Lees verder »

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »
flash_onNieuws

Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

20 okt 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…

Lees verder »

De halteparadox – een balans tussen meer en minder haltes

13 okt 2023

Afgelopen jaar was er veel aandacht voor een bekend dilemma in het ontwerp van ov-lijnen: hoeveel haltes zorgt…

Lees verder »

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep 2023

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul 2023

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »