‘Weg met die inflexibele concessies’

‘Weg met die inflexibele concessies’

door Johan Janse en Egon Hogenboom in rubriek algemeen
1 reactie

Menige ov-directie wil de focus verleggen naar duurzaam en vraaggestuurd ov. Maar dat is te mager. Wil het ov zijn positie versterken, dan moeten we afstappen van die rigide concessies. Ov-autoriteiten kunnen beter vergunningen verlenen.

De samenleving verandert rap. Jongeren blijven langer autoloos en zijn verslaafd aan hun smartphone. Wie zonder zo’n elektronisch hulpmiddel in de trein of bus zit wordt meewarig aangekeken. En dat gaat alleen nog maar toenemen. Internet of things, always connected, informatie in overvloed en individuele informatie worden gemeengoed.

Mensen willen in control zijn, weten waar ze aan toe zijn en zélf kunnen besluiten. Apps als Airbnb, Uber, Lyft, BlaBlaCar en SnappCar passen hier perfect bij. Niet langer bepalen partijen als taxiondernemingen of hotelketens wat de consument wil. De consument kiest zelf met behulp van apps. Huren, lenen en delen worden het nieuwe bezit. Het ov past eigenlijk perfect in die trend. Maar het ov is nu vooral aanbodgestuurd.

Ov-autoriteiten en vervoerbedrijven bedenken zelf wat goed is voor de consument, maar vergeten dat de consument het liever zelf uitzoekt. Niet inspelen op deze trend is dodelijk. Het betekent onherroepelijk achteruitgang. Optimale service moet hét leidmotief worden. NS vindt al dat de klant op nummer 1, 2

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook