Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen rooster kunnen bepalen. Die flexibiliteit moet het beroep aantrekkelijker maken. De pilot duurt tot eind 2024 en wordt dan mogelijk opgeschaald.
Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs
Deze pilot is het resultaat van een van de uitkomsten van een tevredenheidsonderzoek onder chauffeurs. Als de pilot in Almere goed bevalt, wordt deze aanpak verder uitgerold binnen de organisatie.
Meer zeggenschap
Chris Hogeveen, CEO Keolis Nederland: “Een eigen rooster samenstellen draagt bij aan de aantrekkelijkheid van een baan. Maar het is vooral bedoeld om onze chauffeurs meer zeggenschap te geven over hoe ze de verantwoordelijkheden thuis beter kunnen combineren met hun werk."
Dat moet leiden tot een lagere werkdruk en een gezondere manier van leven, maar ook tot meer persoonlijk arbeidscomfort en grotere tevredenheid. "Bovenal vinden we het belangrijk dat onze medewerkers hun baan leuk vinden. Als we daar positief aan kunnen bijdragen, is dat in het voordeel van onze medewerkers, onze reizigers en de werkgever.”
In september 2022 startte Keolis met een haalbaarheidsonderzoek. Dat heeft geresulteerd in de pilot van start gaat in januari. Zo worden de systemen op orde gebracht om zelf het rooster samen te stellen, wordt de informatievoorziening richting chauffeurs ingevuld en wordt er voorzien in softwaretraining voor chauffeurs en personeelsplanners. De pilot duurt tot eind 2024 en wordt in goede samenspraak met de medezeggenschap ontwikkeld.
De mogelijkheid om zelf te bepalen
Titia Slim, chauffeur in Almere: “Ik heb altijd een rooster wat voor mij wordt gemaakt en waarbij ik privé rekening dien te houden met het werk. Door dit project ‘Samen Roosteren’ wordt dit nu omgedraaid, waardoor ik mij prettiger en relaxter ga voelen en het werken leuk blijf vinden. Nu krijg ik de mogelijkheid om zelf te bepalen om op een vaste tijd te gaan sporten en om sociale contacten beter te kunnen onderhouden."
Ze benoemt ook de voordelen voor collega’s met jonge kinderen, die goede opvang dienen te regelen die niet altijd beschikbaar is. "Dit biedt hen kansen om het thuis fijner te organiseren. Dit project heeft een lange aanloopperiode gehad, maar ik ben blij dat het er nu van gaat komen. Ik ben trots op mijn collega’s dat ze het lef hebben getoond om mee te gaan in deze verandering”.
Meest gelezen vandaag
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wegen ‘versporen’ voor Publieke Mobiliteit?
1 mei 2024Je kunt een auto, boot of vliegtuig kopen en daarmee zelf rijden, varen of vliegen. Maar een trein kopen en…
NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025
27 feb 2024De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…
Oproep voor een KennisBank Bus
6 feb 2024Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…
Ná de innovatieve pilots
2 mei 2023Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…
Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data
2 feb 2023In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…
Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk
13 okt 2022Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…
Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie
22 aug 2022In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…
Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov
17 jun 2022Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…