Regiecentrale, publiek of privaat?

Regiecentrale, publiek of privaat?

door Jacky Lodewijks en Marcel Slotema in rubriek advies
Reacties uitgeschakeld voor Regiecentrale, publiek of privaat?

Het regiemodel is duidelijk in opkomst in het doelgroepenvervoer. Regio’s kiezen ervoor de regiefunctie openbaar aan te besteden, of onder publieke verantwoordelijkheid te brengen. Voor beide valt wat te zeggen.

Overal in het land staan overheden voor de uitdaging een nieuwe koers te bepalen voor het doelgroepenvervoer. Door decentralisaties is het takenpakket van gemeenten toegenomen en staan budgetten onder druk. Het beleid richt zich op participatie en zelfredzaamheid. Het denken in doelgroepen past niet meer bij de wijze waarop gemeenten vervoer willen organiseren. Daarom zoeken ze naar een efficiëntere, meer integrale organisatie van het doelgroepenvervoer.

Het regiemodel stelt gemeenten en regio’s in staat die nieuwe koers te varen. De regiefunctie (ritaanname, planning en het doorzetten van ritopdrachten naar de voertuigen) wordt losgekoppeld van het vervoer en uitgevoerd door een regiecentrale.

Veel regio’s zijn op dit moment bezig om een regiemodel te ontwikkelen. Zo heeft Flevoland de regiecentrale aanbesteed en bereidt nu de aanbesteding van het vervoer voor. De Zeeuwse gemeenten op Walcheren en het Zuid-Hollandse Goeree Overflakkee sluiten zich aan bij de bestaande regiecentrale in Terneuzen, die het vervoer in Zeeuws-Vlaanderen en de Oosterschelderegio aanstuurt. Alle Gelderse regio’s, de regio Zuid-Kennemerland/IJmond/Haarlemmermeer en de regio Hart van Brabant (omgeving Tilburg) zijn

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook