OVNL: ‘Er is zoveel dat ons wél bindt’

OVNL: ‘Er is zoveel dat ons wél bindt’

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor OVNL: ‘Er is zoveel dat ons wél bindt’

Een jarenlange strijd over het al dan niet aanbesteden van het stadsvervoer heeft een wissel getrokken op de onderlinge verhoudingen. Nu zijn de vervoerders zover dat ze een nieuwe branchevereniging oprichten: OVNL. Voorzitter Pedro Peters (RET) is ‘blij verrast’.

De belangenstrijd in het Nederlandse openbaar vervoer is nog niet gestreden, maar de negen vervoerbedrijven zijn weer wel on speaking terms met elkaar. Per 1 januari bundelen NS, stads- en streekvervoerders de krachten in OVNL. De vorige branchevereniging, Mobis, viel in september 2007 uitelkaar nadat de steden een vrijbrief hadden gekregen om het openbaar vervoer in te besteden. De commerciële streekvervoerders waren daar zo boos over dat ze uittraden en een half jaar later de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) oprichtten.

De stap destijds om Mobis te verlaten begreep hij wel, zegt RET-directeur Pedro Peters, voorzitter van OVNL voor twee jaar. “Het beleid om aan- of in te besteden was al drie keer gewijzigd. Toen de discussie definitief was beslecht belde Anne Hettinga van Arriva me sportief op: “Gefeliciteerd. Mijn target om Rotterdam binnen te halen kan ik nu wel vergeten.”

De sfeer was in de jaren daarna niet optimaal. “Vooral de verhouding tussen NS en de streekvervoerders was door

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook