AtoB seat wint duurzaamheidsprijs

AtoB seat wint duurzaamheidsprijs

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor AtoB seat wint duurzaamheidsprijs

FromAtoB heeft begin januari een ontwerpprijs gewonnen met de AtoB seat, een concept-treinstoel van bamboe, petflessenbekleding en gerecycled aluminium.

De stoel is bekroond tijdens een ontwerpwedstrijd van het Cradle to Cradle Institute uit San Francisco. De AtoB seat was één van de winnaars van de C2C Product Design Challenge voor studenten en professionals. Deelnemers uit de hele wereld worden zo aangemoedigd om te werken volgens het cradle to cradle-concept: ontwerpen voor een duurzame toekomst.

AtoB seatDe jury riep de AtoB seat uit als prijswinnaar in de categorie ‘Best use of Aluminium’. Voor de productie van aluminium wordt veel energie gebruikt, terwijl het metaal goed gerecycled kan worden. Dit gebeurt volgens FromAtoB nog onvoldoende.

De concept-treinstoel is opgebouwd uit veel minder onderdelen dan nu gebruikelijk, met een zitschaal van bamboe-multiplex, kussens met bekledingsstof van gerecyclede petflessen en een onderstel van gerecycled aluminium. Door de speciale bevestigingen kan de stoel snel worden ge(de)monteerd. Onderdelen kunnen worden hergebruikt, vervangen of gerecycled.

FromAtoB Public Design maakte in 2015 tijd vrij voor een studie naar duurzaam ov met de nadruk op de trein. Als resultaat van de studie zijn enkele concepten ontwikkeld voor stoptreinen en Intercity’s voor de toekomst. Uit die studie ontstond ook het ontwerp voor de treinstoel. In 2014 deed FromAtoB een vergelijkbare studie naar duurzame bussen.

Nu de conclusies uit de studie op een rijtje zijn gezet wil FromAtoB met vervoerbedrijven gaan praten over de toepasbaarheid van duurzaamheidaspecten, zowel voor het interieur als exterieur, zegt Renée Emmerik van het ontwerpbureau.

FromAtoB is bekend als ontwerper van de productformule van R-net, het hoogwaardige ov-net in de Randstad.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.