Urgenda gaat voor simpele kilometerprijs

Urgenda gaat voor simpele kilometerprijs

door in rubriek algemeen
Reacties uitgeschakeld voor Urgenda gaat voor simpele kilometerprijs

Duurzaamheidsorganisatie Urgenda gaat zich sterk maken voor versimpeling van de autokosten. Geert Kloppenburg heeft dat gisteren aangekondigd op het congres Mobility FFWD in Rotterdam.

Volgens hem wint de ov-sector extra marktaandeel door automobilisten alleen nog per kilometer te laten betalen. Kloppenburg: “Door betere beprijzing van weginfrastructuur sijpelt een deel van de automobilisten door naar het openbaar vervoer. En er komt meer maatschappelijk geld vrij om te investeren in fiets en openbaar vervoer.” Een kilometerprijs voor automobilisten levert 2 tot 6 procent meer reizigerskilometers op in bus, tram, metro en trein, blijkt uit eerdere berekeningen van het project Anders Betalen voor Mobiliteit.

Kloppenburg is expert op het vlak van duurzaamheid en mobiliteit. Zo lanceerde hij met voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover drie jaar terug het manifest Samen op Reis: 11 verbeteringen voor de reizigers en 4 veranderingen in de ov-sector. Een van zijn successen is het jaarlijkse Low Car Diet om forensen uit de auto te krijgen.

Het eerste streven van Urgenda is de versimpeling van de autokosten. Die autokosten vormen nu een kerstboom van accijnzen, belastingen, bijtellingen, heffingen en voordelen. “Die kerstboom gaan we helemaal aftuigen, want niemand snapt het nog,” zegt Kloppenburg. “Zaken als BPM, motorrijtuigenbelasting en

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook