NS-personeel van Belgische Benelux gehaald

donderdag 26 mei 2016
timer 3 min

Het personeel van NS blijkt onvoldoende instructie gehad te hebben om de tijdelijke Belgische rijtuigen op de treinen naar Brussel te mogen bedienen. Daardoor zijn deuren tijdens het rijden open gevlogen. NS'ers mogen daarom voorlopig niet meer op de rijtuigen rijden.

Sinds begin deze maand zet NS Belgische i6- en i10-rijtuigen in op de Benelux-trein om het tekort aan ICR-rijtuigen op te vangen. Die worden in Haarlem opgeknapt om op de HSL te mogen rijden. De afgelopen weken bleek echter dat de deuren van de Belgische rijtuigen niet altijd goed werden gesloten door het Nederlandse personeel. Na onderzoek van NS zelf lijkt dat de storing niet technisch van aard was, maar dat het aan de bediening lag. Die bediening werkt volgens NS heel anders dan bij de Nederlandse rijtuigen. Daar is bij de instructie onvoldoende rekening mee gehouden. "De praktijk is weerbarstiger dan de opleidingssituatie", laat NS in een reactie weten. De vier stammen Belgische rijtuigen rijden 12 van de 32 ritten per dag tussen Amsterdam en Brussel.

'Deuren vlogen tijdens het rijden open'
Dat de praktijk weerbarstiger was, is wellicht een understatement. Bij FNV Spoor regende het meldingen van NS-personeel. "Deuren vlogen spontaan open. In tenminste twee gevallen gebeurde dat ook tijdens het rijden", zegt Andries van den Berg van FNV Spoor. Hij is verbolgen over het feit dat NS-personeel nu als zondebok wordt aangewezen. "Het personeel was over het algemeen tevreden over de instructie, maar de Belgen gaan er gewoon anders mee om. Die houden de sleutel wat langer vast." Dat er alleen meldingen van NS'ers zijn binnengekomen, heeft volgens hem ook te maken met een andere houding. "Belgen hebben er ook last van, maar geven die deur gewoon een schop."

In eerste instantie werden de Belgische treinen met dubbele bezetting gereden; zowel NMBS- als NS-personeel was op de trein aanwezig. Pas toen NS'ers zelfstandig op de rijtuigen gingen werken, kwamen er meldingen binnen. Dat heeft volgens NS een aantal weken geduurd. Dinsdagavond besloot NS haar personeel voorlopig niet meer op de Belgische treinen te laten rijden, waardoor er woensdag in ieder geval een rit uitviel. Ook vandaag kan de Benelux-dienst zijn verstoord, in verband met een staking bij NMBS - waarbij overigens ook de stations worden geblokkeerd. NS doet onderzoek en geeft haar conducteurs een aanvullende instructie. Ook heeft het bedrijf de inspectie (ILT) ingelicht. Het bedrijf benadrukt dat er in geen geval gevaar is geweest voor reizigers of personeel.

Extra inspecties
De ILT gaat extra inspecties uitvoeren naar de staat van de deuren en naar de vertrekprocedure. Rikus Spithorst van Maatschappij voor Beter OV wil dat de Inspectie de instructies bij NS onder de loep neemt. "Het kan niet zo zijn dat NS'ers op pad worden gestuurd met treinen die ze niet beheersen. Het is nu goed afgelopen, maar dat had ook anders kunnen zijn", aldus Spithorst. Hij pleit voor een onafhankelijke toetsing na de opleiding van het personeel. FNV Spoor wil dat de NS-directie nog eens goed nadenkt over de inzet van de rijtuigen, volgens Van den Berg oldtimers: "Dan voldoe je misschien niet meer aan de concessievoorwaarden van 32 ritten per dag, maar nood breekt wet."

De reactie van de FNV is als vanouds. Inhoudelijke kennis ontbreekt, maar hun macht tonen ze graag ten koste van de reiziger. Laat maar minder treinen krijgen, als wij ons gelijk maar halen. Ze rijden zelf in een dikke leasebak van de bond, de patsers. Pas na ernstige incidenten met zwaar letsel begint de FNV als hardste te roepen om overheidsmaatregelen. Het is een teken dat men veraf staat van de werkvloer.

Hans, vind jij het normaal dat een werkgever zonder pardon de schuld neerlegt bij hun personeel? Dat ze treinen waar de deuren van open gaan tijdens het rijden gewoon laten rijden? Moeten vakbonden dan niet ingrijpen?

BTW de meeste vakbondsleden en in dit geval deze FNV Spoor bestuurder ook, reizen overwegend per trein.

NS zou voor straf de grenstoeslag voor de komende 2 jaar moeten afschaffen. Kaartjes naar België zouden voor het Nederlandse deel even duur moeten zijn als naar Roosendaal, waarbij de kortingen, als Weekendretour, Jongerenkorting en dergelijke ongewijzigd moeten bestaan.

Een bij elkaar geplukt zootje quotes is best een leuk verhaaltje voor Beter OV...maar ver van de FEITEN. Hier is net zoveel angst voor de waarheid als bij de directie van het spoor...die erkennen niet dat het materieel gewoon bagger is...gezichtsverlies hè.

Dat er het nodige mis is bij NS, dat is mij al jaren duidelijk. In een gezonde bedrijfscultuur meldt een conducteur een storing aan zijn leidinggevende of onderweg aan de verkeersleiding. Dat het om bagger gaat, vind ik nonsens. De NMBS onderhoudt haar materieel goed, het hier om een bedienings- en ervaringsprobleem. Tijd voor instructie en het op peil houden van vakmanschap ontbreekt hier echter. Ik ben inderdaad allergisch voor het geschreeuw van vakbonden, ik heb zelf de nodige ervaring in die sector opgedaan als actief lid en contactpersoon. Het gaat die bondsbestuurders voornamelijk om het profileren van hun eigen ego. Als je met concrete ideeën komt, word je weggehoond. Nou ja, er zijn veel creatievere dingen te doen in de vrije tijd dan lang vergaderen met ontevreden mensen. Als dat niet zo zou zijn, dan was de FNV al jaren eerder met de directie van NS in gesprek over de onveiligheid van het personeel en over politie-assistentie. Het is geen kwestie van een blik medewerkers opentrekken voor diensten in de late uren. Het gaat om slim beleid. Denk er aan dat bijvoorbeeld altijd een team BOA's of politie op een eindstation aanwezig is en ook op knooppuntstation. Ninja, dit is mijn mening, zowel als verkeerskundige, maar ook als frequente OV-reiziger over lange afstanden.

Ga eens uit van het positive in een mens. Er moeten IC rijtuigen opgeknapt worden dus er moet vervanging komen. Alleen Belgie had tijdelijk materieel beschikbaar. NS heeft condecteurs opgeleid voor die rijtuigen.
Ondanks dat gebeuren er dingen die niet mogen gebeuren. Een onderzoek duurt lang. Er mogen geen ongelukken gebeuren. Rijtuigen lijken in Belgie goed te functioneren. Nu kan iedereen daar een mening over hebben maar als we nu tijdelijk het werk laten doen door mensen die daar het meeste ervaring mee hebben, is de kans op verstoring het kleinst. (Zouden ze met de IC direct ook gedaan moeten hebben.)

Snap dit niet allemaal wat er gebeurd. Heb ongeveer 20 jaar lang met deze rijtuigen gereden. De reizigers waren zeer tevreden , want rijtuigen met een zeer groot comfort zeker op vlak van zacht rijden en aangename zetels.
Eigenlijk nooit problemen mee gehad buiten eens een deur die echt niet wou sluiten.
Men wil toch geen tweede FYRA scenario van maken. Zou heel spijtig zijn.
Vooral ook voor het personeel dat dan een tweede keer zou getroffen worden.
En ik weet dat zij heel hard hun best doen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen

11 dec 2023

Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…

Lees verder »

BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop

1 dec 2023

Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…

Lees verder »

Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid

25 sep 2023
De fysieke toegankelijkheid van het openbaar vervoer wordt geregeld in de Wet gelijke behandeling op grond van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
descriptionArtikel

PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar

2 mrt 2023

Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…

Lees verder »

Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers

13 dec 2022

Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…

Lees verder »

Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland

2 dec 2022

Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…

Lees verder »
descriptionArtikel

Grote investeringen in bereikbaarheid Zuid-Holland

15 nov 2022

Het Rijk, de Metropoolregio Rotterdam/Den Haag, Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Den Haag en Rotterdam…

Lees verder »