Waterhub als ov-poort van Rotterdam

maandag 30 mei 2016
timer 2 min

Rotterdam denkt aan een Waterhub of Waterpoort voor de stad: een drijvend aanlandingspunt voor openbaar vervoer over water, rondvaartboten en watertaxi’s.

Dat staat in de studie Waterhub, een verbindende bestemming op het water. Deze verkenning is uitgevoerd in opdracht van het Rotterdam Climate Initiative van gemeente, Havenbedrijf, DCMR Milieudienst Rijnmond en ondernemingsvereniging Deltalinqs. Zij streven naar halvering van CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990 én een sterkere economie.

De verplaatsbare Waterhub bestaat uit een of meer pontons van 22 bij 24 meter. Aan de rivierzijde kunnen catamarans van Aqualiner (naar Heijplaat) en Waterbus (naar de Drechtsteden), rondvaartboten van Spido en de Watertaxi’s aanmeren. Aan de landzijde moet er aansluiting zijn met fietspaden, ov en parkeerplaatsen. Op de Waterhub vinden bezoekers en overstappers onder meer een boekwinkeltje, café, één loket van alle waterondernemers, oplaadpunten, reisinformatie, een restaurant en zonneterrassen.

Als ligplaats voor de nieuwe Waterhub heeft het huidige begin- en eindpunt Willemskade bij de Erasmusbrug de voorkeur van Aqualiner en Waterbus, dochterbedrijven van vervoerder Arriva en rederij Doeksen. Dat is op loopafstand van metrostation en tramhalte Leuvehaven (metro D en E en tram 8, 12, 20, 23 en 25 van RET) en beginpunt Willemsplein (RET-tram 7). Een alternatief is de Boompjeskade bij trein- en metrostation Blaak (Sprinters en Intercity’s van NS, metro A, B en C en tram 21 en 24 van RET) en bushalte Willemswerf (RET-bus 32 en 47).

Waterhub_vanaf_waterEen voorlopig ontwerp is geschetst door Public Domain Architecten: “Wat opvalt aan de vormentaal zijn de schuine lijnen en hoekverdraaiingen. Deze refereren aan de stroomlijning van schepen”. Op de daken is plaats voor zonnecollectoren en windturbines.

Morgen, 31 mei, houdt Waterbus in het Rotterdamse Walhallatheater een expertmeeting en workshop over de toekomst van het personenvervoer over water in de hele provincie Zuid-Holland.

 

Dat is leuk, maar vooral een goede investering als ook het aanbod over water wordt uitgebreid. Met name als de Maastunnel een jaar dicht gaat, lijkt mij dat ook een mooie gelegenheid. Bijvoorbeeld voor een verbinding Charlois Hoofd (dus Zuid-zijde maastunnel) - Willemskade.
Als ov-aanbod niet uitgebreid wordt is het net zo goed nog leuk, maar minder nodig, en kun je het geld mogelijk beter besteden. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel ov-reizigers per water nu van en naar de Willemskade reizen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nederland Bussenland

31 okt 2023

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd, voor het verplaatsen van de strijdkrachten, de auto verder ontwikkeld tot…

Lees verder »
flash_onNieuws

Busworld 2023: MAN presenteert elektrische LE-lijnbus

20 okt 2023

De elektrische stadsbus van MAN Truck & Bus, de Lion City E, is door vakjournalisten uitgeroepen tot Bus of…

Lees verder »

VRA: BRT is meer dan een snelle bus

28 sep 2023

Bus Rapid Transit (BRT) is een actueel gespreksonderwerp. Ook bij de Vervoerregio Amsterdam wordt het herkend…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vanaf 2025 sneller en vaker per trein naar Brussel

15 aug 2023

Het aantal intercity’s tussen Nederland en Brussel verdubbelt vanaf 2025, als de nieuwe hoofdrailnetconcessie…

Lees verder »
flash_onNieuws

HTM bestelt 95 e-bussen bij Daimler

10 jul 2023

De Haagse stadsvervoerder HTM gaat medio 2024 rijden met 95 nieuwe eCitaro-stadsbussen van Daimler. Het gaat om…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?

2 mei 2023
Bushaltes verdwijnen steeds vaker uit dorpen, omdat buslijnen worden gestrekt. Een bepaalde groep reizigers wordt…
Lees verder »
flash_onNieuws

Treinongeluk Voorschoten; 30 gewonden en 1 dode

4 apr 2023

Op het traject Leiden – Den Haag is in de nacht van 3 op 4 april rond 3.30 uur een nachttrein van NS gebotst op…

Lees verder »
flash_onNieuws

NS komt met reisvergelijker

7 mrt 2023

Ov, auto of toch de fiets? NS introduceert de Reisvergelijker, hiermee wordt de reiziger geholpen met de juiste…

Lees verder »