RATP wil 80% elektrische bussen in 2025
dossier ZE2025

RATP wil 80% elektrische bussen in 2025

door in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor RATP wil 80% elektrische bussen in 2025

De Parijse vervoerder RATP wil in 2025 80 procent van haar bussen elektrisch aangedreven hebben. De overige 20 procent moet rijden op CNG. Dat zei hoofd Rollend Busmaterieel Marie-Claude Dupuis gisteren tegen een Nederlandse delegatie op de beurs Transports Publics in Parijs.

RATP heeft een vloot van 4500 bussen. 3600 daarvan moeten binnen tien jaar volledig elektrisch worden aangedreven. “Hybride is niet interessant voor ons”, zei Dupuis, De aanschaf- en onderhoudskosten zijn te hoog. “Twee motoren in één bus onderhouden is niet ideaal.”

De Parijse vervoerder zet daarbij in op ‘s nachts laden en niet op snelladen tijdens de rit of aan het eind van de lijnen. Met de stand van de huidige techniek is overschakelen op 100 procent elektrisch rijden nog niet haalbaar. Sommige bussen rijden meer dan 250 kilometer per dag – een actieradius die voor de meeste bussen nog niet haalbaar is. Dupuis liet doorschemeren dat ze volledig elektrisch rijden wel ziet zitten, maar het management van RATP is huiverig. “Aan de andere kant heb ik 15.000 fans”, zei ze, doelend op het rijdend personeel. “Die roepen: Zo krijg ik een andere baan!”

De Chinese fabrikant BYD zal vanaf september zes maanden lang een elektrische 12-meterbus op

U moet ingelogd zijn om dit artikel te kunnen lezen. Login

Lees ook