Extra geld voor 98.000 fietsplekken

Extra geld voor 98.000 fietsplekken

door in rubriek fiets
Reacties uitgeschakeld voor Extra geld voor 98.000 fietsplekken

Ov-autoriteiten, vervoerders en belangenorganisaties moeten zorgen dat het Rijk minder miljarden investeert in de auto en meer in de fiets en het openbaar vervoer.

Dat was gisteren in Groningen de conclusie op het symposium Fiets ’m d’r in van de Fietsersbond en reizigersvereniging Rover. De eerste voortekenen zijn gunstig. Zo vertelde programmamanager ketenmobiliteit Kees Miedema van NS dat er over twee tot vier weken een landelijk bestuursakkoord fietsparkeren ligt. Daarin zegt staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu extra geld toe voor het bouwen en uitbreiden van fietsenstallingen bij stations in de periode van 2016 tot 2030. Zonder zo’n potje ontstaat er een tekort van 98.000 fietsplekken in 2030.

Eerste dag gratis
In het bestuursakkoord spreken Rijk, provincies, gemeenten, vervoerders en belangenorganisaties (Consumentenbond, Fietsersbond en Rover) ook af wie opdraait voor de exploitatiekosten van het fietsparkeren. Net als in de Stadsregio Amsterdam betaalt NS een derde, de ov-autoriteit een derde en de gemeente een derde. De eerste dag stallen wordt overal gratis. Uiteindelijk moeten de kosten van fietsparkeren worden verwerkt in de prijs van het treinkaartje, ook bij de regionale vervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia.

KeoBike
Zowel Arriva als Syntus lanceert eind dit jaar eigen deelfietsen. Arriva

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook