De deuren van de treinen naar Brussel en Berlijn kunnen in sommige gevallen aan beide kanten geopend worden, terwijl de trein aan het perron staat. Een situatie die al langer bestaat, maar die door een val van een blind persoon op het spoor nu onder de aandacht is.
IC Brussel en Berlijn verwarrend voor blinden
Bij de Oogvereniging en KNGF Geleidehonden kwamen de afgelopen weken twee meldingen binnen. Een persoon kon nog net door medepassagiers tegen worden gehouden; een ander belandde in Roosendaal op het spoor. "Diegene heeft er gelukkig niets aan over gehouden, maar we waren wel geschrokken en verbaasd dat dit kon", aldus Ingeborg van der Pijl van de Oogvereniging.
Het euvel doet zich voor bij de Intercity's naar Brussel en Berlijn. "Bij de IC Brussel hebben we te maken met ICR-rijtuigen van NS die worden getrokken door een Traxx-locomotief; bij die naar Berlijn gaat het om DB-rijtuigen, getrokken door een Traxx of een 1700-loc", legt Ton Boon van NS uit. Hij voegt eraan toe dat het geen mankement is, maar dat het altijd al mogelijk is geweest om aan beide kanten van de trein de deuren te openen. "Het voldoet gewoon aan de UIC-norm en het fenomeen bestaat ook al jaren." Bij Boon zijn geen andere gevallen bekend dat dit leidde tot gevaarlijke situaties.
Lees ook: Belgische Benelux van het spoor gehaald
In Nederland zijn alle treinen echter inmiddels uitgerust met eenzijdige deurvergrendeling, waardoor de internationale Intercity's nu een uitzondering vormen. "Iemand die slechtziend is, weet echter niet of hij in zo'n trein zit", aldus Van der Pijl. Volgens haar is er door de incidenten veel onrust onder de leden ontstaan. Van der Pijl: "NS informeert reizigers ook niet over het gevaar. Dat doen wij als Oogvereniging en KNGF Geleidehonden wel. Van der Pijl wijst erop dat het risico zich ook niet tot blinden hoeft te beperken. "Denk bijvoorbeeld ook aan kinderen die niet door het raam kunnen kijken waar het perron is of baldadige jongeren of mensen met een slok te veel op."
NS is inmiddels wel begonnen met het aanpassen van de instructies van het personeel. Boon: "Rijdend personeel moet voortaan aangeven aan welke kant van de trein het perron zich bevindt", al voegt hij er direct aan toe dat er omstandigheden kunnen zijn dat een conducteur dit na kan laten. Bovendien wordt in de software-update die Bombardier op dit moment voor HSL-inzet van de Traxx-locs op de Intercity Brussel meegenomen dat deuren nog maar aan een kant open kunnen.
Voor de Intercity Berlijn is er echter geen oplossing in zicht. Boon: "Daarvoor zijn we afhankelijk van onze Duitse collega's en die zijn voorlopig niet van plan om nieuw materieel op de dienst in te zetten."
Meer artikelen met dit thema
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland
2 dec 2022Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…
Reactie toevoegen