Voor 2020 geen nachttrein naar Nederland

vrijdag 17 maart 2017
timer 3 min

De Oostenrijkse spoorwegen ÖBB zijn niet van plan om voor 2020 opnieuw een nachttrein naar Amsterdam te laten rijden. In de huidige omstandigheden is het niet haalbaar.

ÖBB nam in december een deel van het nachttreinennet van DB over, die geen heil meer zag in het concept. Een van de wijzigingen was dat de nachttreinen naar Amsterdam voortaan werden ingekort tot Düsseldorf. Voor de diensten, die nu als ÖBB Nightjet rijden, namen de Oostenrijkers 15 lig- en 42 slaaprijtuigen over van de Duitsers. Het materieel wordt de komende jaren voor 20 miljoen euro gemoderniseerd.

Alle nachttreinen worden beheerd vanuit het ÖBB-depot in Graz, in het zuid-oosten van Oostenrijk. "Daardoor is het niet mogelijk om een dienst naar Amsterdam op dit moment economisch levensvatbaar te maken", zegt Erwin Kastberger, productmanager van ÖBB Nightjet. De afstand is simpelweg te groot. Een verlenging zou betekenen dat een nachttrein pas na 10.00 uur in Amsterdam zou aankomen; te laat om markttechnisch interessant te zijn. Voor een paralelle lijn die vroeger vanuit Oostenrijk vertrekt, is de vraag niet groot genoeg.

Auto's meenemen
Ook materieelgebrek speelt een rol. Dat is vanaf 2020 opgelost, zodra er nieuwe slaaprijtuigen zijn. Daarvoor loopt op dit moment een aanbesteding ter waarde van 230 miljoen euro, waar drie partijen naar dingen. "Als we de nieuwe rijtuigen hebben, hebben we 100 rijtuigen over om nieuwe diensten te gaan aanbieden", aldus Kastberger. De Oostenrijkers hebben daarbij Nederland op het netvlies. Kastberger: "Het helpt in ieder geval als er een gelegenheid is om ook auto's mee te nemen." Achter de meeste ÖBB-nachttreinen rijdt op dit moment een aantal autowagons mee.

Naast nieuw materieel is er ook een nieuw depot nodig ergens ten westen van Wenen om de treinen op tijd terug te laten zijn. ÖBB wil namelijk niet dat treinen langer dan vier dagen buiten depot zijn. Voor dat depot zijn nog geen concrete plannen. "Dat hangt ook van het ÖBB-management af", aldus Kastberger. "Je moet ook bedenken dat we pas drie maanden bezig zijn. Het is nu nog wat vroeg om nieuwe plannen op te tuigen."

Succes
De nachttreinen leden onder Deutsche Bahn verlies. De klanttevredenheid was pover. De Oostenrijkers weten, ondanks het feit dat ze voor een groot deel bij gebrek aan beter nog dezelfde rijtuigen gebruiken, toch een succes te maken van de nachttreinen. ÖBB besloot in te gaan op het aanbod van DB om het nachttreinennet over te nemen. "Alle economische centra in Europa liggen op ongeveer 1000 kilometer afstand van Wenen", legt Kastberger uit. "We hebben geen HSL-verbindingen en die gaan er voorlopig niet komen. Wil je niet vliegen, dan kom je al snel bij de nachttrein uit."

Lees ook: Schrijf de nachttrein nog niet af

Op de verbinding tussen Nice en Wenen haalt ÖBB inmiddels een marktaandeel van 30 procent, maar dat is uitzonderlijk, zegt Kastberger. "Met een marktaandeel tussen de 5 en 10 procent tussen de steden waar wij rijden, zijn wij tevreden." De nachttreinen zitten nagenoeg allemaal vol. Opvallend is dat de duurste tickets voor de luxe slaapwagens het snelst uitverkocht zijn. Kastberger: "We gaan niet op prijs concurreren met low cost airlines. Laat die elkaar maar kapot maken."

Waarom moet een nachttrein naar Amsterdam van de ÖBB uitgebat worden. Met de RZD heb je nog een ander spoorwegonderneming met nachttreinen. En een nachttrein van Amsterdam naar Berlijn die je in Berlijn met de Transeuropean Express nachttrein Parijs-Berlijn-Warschau-Moscow combinert is mogelijk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »