SeaBubbles als groene watertaxi?
dossier ZE2025

SeaBubbles als groene watertaxi?

Deze zomer nog krijgt Parijs de eerste kennismaking met de SeaBubble, een watertaxi die volledig elektrisch vaart. Of ze ook daadwerkelijk gemeengoed worden, wordt pas over enkele jaren duidelijk.

De initiatiefnemer van de SeaBubbles, de Zweedse viervoudig wereldkampioen windsurfen Anders Bringdal, hield vanochtend een gloedvol betoog in Delft waarbij hij uitlegde waarom zijn innovatieve draagvleugelbootjes de ideale oplossing zijn voor menig metropool. Met al flink veel investeerders op zak bouwt hij op dit moment aan een prototype dat in juni in Parijs wordt gepresenteerd.

De SeaBubble is een volledig elektrisch aangedreven draagvleugelboot voor vijf personen, inclusief bestuurder. Afgelopen voorjaar voer een eerste testversie van de SeaBubble al aan de Franse Zuidkust. “Daaruit bleek bijvoorbeeld dat we de voorste draagvleugel nog moesten aanpassen, omdat de neus te veel omhoog kwam”, legt Bringdal uit.

Voor de Seine, waar een snelheidslimiet geldt, bouwt het bedrijf nu een langzame versie die 12 knopen (22 km/h) kan. Ook is er een snelle versie in de maak die tot 30 knopen (55 km/h) kan varen. “Op de Thames in Londen, bijvoorbeeld, hebben we namelijk geen snelheidslimiet”, aldus vice-directeur Matthieu Faure.

Aan miljoenen ontbreekt het Bringdal niet. Een rijtje van investeerders ziet wel brood

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook