Lange Kusttram wordt iets korter

Lange Kusttram wordt iets korter

De langste tramlijn ter wereld, de Kusttram langs de Vlaamse kust, wordt 300 meter korter. Het tracé wordt ter hoogte van het dorpje Lombardsijde, vlakbij Nieuwpoort, rechtgetrokken.

De tram volgt over een lengte van 67 kilometer nagenoeg de hele Vlaamse kust, maar gaat vlakbij Middelkerke opeens een kilometer het binnenland in, dwars door Lombardsijde. De lus is een overblijfsel van toen er nog een stelsel van tram- en buurspoorwegen in Vlaanderen lag. Al jaren zijn er plannen om het spoor recht te trekken en net als het overgrote andere deel van het traject in de berm van de Kustweg N34 te leggen.

Tot nu toe werden de plannen echter niet concreet, vanwege gebrek aan financiering. Die is er nu. de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (tweede van rechts op de foto) steekt 12,9 miljoen euro in de reconstructie, waarmee volgend voorjaar de schop de grond in gaat. Het oude spoor kampt met achterstallig onderhoud, wat goed te merken is aan het rijcomfort. Groot onderhoud van het bestaande spoor zou ongeveer net zoveel kosten, waarmee de kosten om dit deel in stand te houden fors hoger zouden uitvallen.

Het nieuwe spoor komt langs de Kustweg te liggen, die versmald wordt van vier naar twee rijstroken. De reistijd tussen Westende en Nieuwpoort met de tram wordt bovendien korter. De tram houdt een stop op loopafstand van het centrum van Lombardsijde; in het centrum zelf blijft de bus rijden. In het dorp worden de rails die in eigen bedding liggen opgebroken. De rails in de straat blijven vooralsnog gewoon liggen.

Lees ook: De uitgebreide (foto)reportage over de Vlaamse Kusttram

Eén reactie

  1. Dirk baeke
    13 september 2017 om 05:14- Reageren

    Puur weggegooid geld. Dat zou men beter kunnen gebruiken voor de uitbreiding naar koksijde en veurne

Laat een reactie achter

Lees ook