‘MaaS kan zonder inspanning open data’
dossier Big data

‘MaaS kan zonder inspanning open data’

door Willem Bottenberg in rubriek advies
Reacties uitgeschakeld voor ‘MaaS kan zonder inspanning open data’

In de discussie over Mobility as a Service gelden open data vaak als een voorwaarde voor succes. Overheden zouden die gegevens zelfs moeten afdwingen. Maar een gebrek aan open data is het probleem niet, meent Willem Bottenberg. De klanten van MaaS zijn volgens hem meer gebaat bij een sterke toezichthouder met wettelijke bevoegdheden.

Wie gebruik gaat maken van Mobility as a Service wil op zijn app uiteraard alle reismogelijkheden in kaart gebracht zien. Het totaalaanbod aan diensten kan beschikbaar komen door het te regelen via open data. Maar er zijn ook risico’s en obstakels om die gegevens bij de gebruiker te krijgen.

Uitgangspunt is dat de markt haar werk doet en dat overheidsingrijpen alleen wenselijk is als de marktwerking wordt verstoord. Bijvoorbeeld wanneer een maatschappelijk doel als recht op mobiliteit niet tot stand komt. Soms komen bepaalde doelgroepen, als mensen met een beperking, onvoldoende aan bod, of worden subsidies ondoelmatig ingezet.

De gebruiker moet kunnen kiezen uit het beschikbare vervoeraanbod, selecteren, zo nodig reserveren, als het even kan eenvoudig afrekenen en achteraf inzage kunnen krijgen in je afgenomen diensten en betalingen (zie figuur). Welke data moeten open zijn in dit proces? In ieder geval de data van het aanbod. Maar

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook