NS, Huges en De Beer vrijgesproken

donderdag 21 december 2017
timer 3 min

De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft ex-NS-topman Timo Huges, oud Veolia-baas René de Beer en voormalig directeur Annemarie Zuidberg vrijgesproken van fraude in de affaire Limburg. Er is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs.

Het OM had forse straffen geëist tegen Huges (12 maanden) en De Beer (8 maanden). NS moest volgens het OM een boete van 3 miljoen euro betalen. Maar de rechtbank laat geen spaan heel van het bewijs dat het OM aanleverde.

Lees ook: Huges: Mijn rol was klein in Limburg

Constructie via adviesbureau niet per se strafbaar
NS wilde koste wat kost de concessie Limburg binnenslepen, om zo te voorkomen dat een concurrent toegang zou krijgen tot een deel van het hoofdrailnet. Het bedrijf diende daarom een laag bod in. Bovendien, maakten NS en De Beer volgens het OM gebruik van een schijnconstructie, waarbij de De Beer als ex-Veoliatopman onder zijn concurrentiebeding uit kon komen.

Volgens de rechtbank is er geen onduidelijkheid over de intentie van NS om de openbare aanbesteding binnen te halen en was duidelijk dat daarbij behoefte was aan iemand met regionale kennis. De Beer werd daarvoor benaderd om te kijken of hij voor een overstap voelde. Dat bleek het geval. Volgens de rechtbank werd mogelijk het non-concurrentiebeding overtreden en kan er zelfs sprake zijn van onrechtmatig handelen van onder meer Qbuzz richting Veolia. Maar dat  betekent nog niet zonder meer dat het handelen ook strafbaar is. Daarvoor is nodig dat het handelen valt binnen een delictsomschrijving uit het wetboek van Strafrecht. Dat is hier niet het geval, aldus de rechtbank. Het OM heeft niet kunnen aantonen dat de afspraak opgezet was om te mislijden.

Omkoping niet bewezen
Ook kan De beer ook niet worden veroordeeld voor het “doen of nalaten in zijn betrekking, te weten in de uitoefening van zijn functie als directeur van Veolia', aangezien hij niet meer voor Veolia werkte. Dat het OM stelt dat De Beer ook na zijn vertrek bij Veolia verplichtingen had vanwege het non-concurrentiebeding, is volgens de rechtbank een ontoelaatbare uitbreiding van de wettekst.

"Los van de vraag of de man tijdens of na zijn contract met Veolia in strijd met zijn geheimhoudingsplicht bedrijfsvertrouwelijke informatie bekend heeft gemaakt, is niet aangetoond dat dit te maken had met het aanbod om over te stappen naar de NS c.q. het aanbestedingsteam van Qbuzz", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Uit het opsporingsonderzoek blijkt niet dat Qbuzz als tegenprestatie van hun aanbod van de directeur verwachtte dat hij bedrijfsvertrouwelijke informatie van Veolia zou delen met het aanbestedingsteam waarvan hij deel zou gaan uitmaken."

Geen schending geheimhoudingsplicht
Het OM wordt niet-ontvankelijk verklaard in de vervolging voor schending van de geheimhoudingsplicht. Een personeelsmanager van Veolia deed weliswaar aangifte bij de politie, maar niet is gebleken dat zij ook gerechtigd was om klacht te doen en aan te geven dat strafvervolging gewenst was.

NS-top vertrok om Limburg
Toen de malversaties aan het licht kwamen, was het einde verhaal voor de bieding van NS en vrijwel de gehele NS-top. De concessie werd gegund aan de nummer 2, Arriva. Een serie rechtszaken en bezwaarprocedures volgden. De strafzaak wordt gezien als het sluitstuk van de hele affaire. Eerder werd NS nog beboet door de Autoriteit Consument en Markt tot 40 miljoen euro boete.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

NS toont rode cijfers, treinkaartjes duurder in 2025

27 feb om 12:35 uur

De jaarcijfers van NS laten geen positief beeld zien. In 2023 was het operationele verlies 191 miljoen euro.…

Lees verder »

Oproep voor een KennisBank Bus

6 feb om 08:30 uur

Beleidsmakers maken bij het ontwerp van nieuwe bushaltes en -infrastructuur onvoldoende gebruik van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Keolis beproeft anders roosteren buschauffeurs

3 okt 2023

Keolis start in januari 2024 in Almere de pilot 'Samen Roosteren', waarbij buschauffeurs online hun eigen…

Lees verder »

Ná de innovatieve pilots

2 mei 2023

Nederland heeft een goede reputatie als het om innovatie gaat en scoort hoog op de internationale lijstjes.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Irias verbetert toegankelijkheid ov-haltes met data

2 feb 2023

In het Bestuursakkoord Toegankelijkheid OV 2022-2032 is afgesproken dat reisinformatie eenvoudiger en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Aanbestedingsexpert Rosbergen trots op 25 jaar ov-werk

13 okt 2022

Edward Rosbergen, dit jaar 25 jaar in dienst bij MuConsult, zag het adviesbureau uitgroeien tot gevestigde naam…

Lees verder »
NS shutterstock
person_outlineBlog

Blog: Vier handvatten voor Kamerdebat NS-concessie

22 aug 2022

In 2024 loopt de concessie van NS voor het hoofdrailnet af. Het vorige kabinet heeft besloten om NS onderhands…

Lees verder »
Coalitie #methetov
flash_onNieuws

Gok niet, maar bied een vangnet voor #methetov

17 jun 2022

Gok niet met het openbaar vervoer en bied een financieel vangnet voor 2023. Dat schrijft een brede coalitie van…

Lees verder »