IC Brussel vanuit Den Haag niet ideaal

dinsdag 30 januari 2018
timer 2 min

De Intercity Brussel gaat vanaf 9 april over de HSL-Zuid rijden. De trein vertrekt dan behalve 12 keer per dag vanuit Amsterdam ook 4 keer per dag vanuit Den Haag Holland Spoor. Dat laatste is tegen het advies van NS, die vreest voor vertragingen.

Het 12/4-model geeft extra risico's op verstoringen doordat de treinen op de HSL niet elk uur in hetzelfde patroon rijden, waarschuwde NS al in 2016. Toch koos de Tweede Kamer voor deze opzet. Ton Boon van NS: “Wij hebben aangegeven dat het 12/4-model logistiek ingewikkelder is. Maar als de Kamermeerderheid daar toch voor kiest, voeren wij het uit.” Volgens Carlijn van Donselaar, woordvoerster van het ministerie van IenW, was 'de Haagse lobby gewoon sterk'.

Als het 12/4-model aantoonbaar tot extra vertragingen en treinuitval leidt, houdt het ministerie daar rekening mee bij het beoordelen van de prestaties, schreef staatssecretaris Van Veldhoven aan de Kamer. "Zij wil dan wel kunnen toetsen of de verstoringen door die vier treinen vanuit Den Haag worden veroorzaakt”, aldus Van Donselaar.

Verbeterprogramma
NS en ProRail werken verder aan verbeteringen op de HSL in het Verbeterprogramma HSL-Zuid, waarmee in 2016 werd gestart. Een speciaal verbeterteam volgt de aanbevelingen op uit de parlementaire enquête Fyra, waarin de HSL-Zuidlijn werd bestudeerd door een commissie.

In 2017 kreeg NS nog voor het tweede opeenvolgende jaar een boete, omdat de prestatieafspraken op het traject niet waren gehaald. Eind 2017 meldde NS dat de afgesproken prestaties over reizigerspunctualiteit en zitplaatskans inmiddels wel waren gehaald.

En dan te bedenken dat de snelste verbinding voor Den Haag is met de IC richting Eindhoven tot Breda en daar overstappen op de IC richting Brussel. M.a.w. de directe treinen geven (ook door lage frequentie) niet/nauwelijks voordeel.

Stiptheid van de IC Brussel (die de laatste jaren eindelijk onder controle is) zal sowieso niet verbeteren door rijden over de HSL. Daar doet de mixvariant nog een schepje bovenop.

Blijft zuur dat de grootste groep reizigers (Antwerpen - Rotterdam v.v.) geen minuut reistijdwinstkrijgt nu na jaren gedoe over de HSL zal worden gereden. Reizigers van/naar Amsterdam sparen een overstap van/op de IC Direct uit, maar geen reistijd. Grote winnaar is midden- en oost-Brabant, ten koste van Zeeland en het meest westelijke deel van Brabant.

De NS-berichtgeving over een half uur tijdwinst is dus eenzijdig.

Vandaag had ik zowel heen als terug tussen Rotterdam en Antwerpen te maken met uitval van treinen. De trein van 11.09 naar Brussel reed niet; van Antwerpen viel de trein van 17.45 uit en reed die van 18.45 niet verder dan Roosendaal. Aan de stiptheid valt dus nog wel iets te verbeteren.

Ik juich het toe dat Den Haag enkele Beneluxen krijgt,zijn er niet enkele Thaly's beloofd als compensatie dat deze niet aan de HSL ligt ? Dat laatste blijf ik dieptreurig vinden dat de HSL niet langs de A4 ligt dat er dus een verkeerde keuze gemaakt;dan zou zelfs Zoetermeer ook profijt van hebben gehad dat inmiddels de derde stad is van provincie Z.H.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »

Tribus bouwt verder in Duitsland

9 nov 2022

Busombouwer Tribus is in 24 jaar tijd opgeklommen tot een gevestigde naam in het Nederlands kleinschalig…

Lees verder »