‘Politieke schoonmaak’ in toezichtsraad ÖBB

‘Politieke schoonmaak’ in toezichtsraad ÖBB

door Quintus Vosman in rubriek buitenland
Reacties uitgeschakeld voor ‘Politieke schoonmaak’ in toezichtsraad ÖBB

De relatief nieuwe Oostenrijkse minister van Infrastructuur, Norbert Hofer (FPÖ), grijpt diep in in de Raad van Toezicht van de ÖBB. Zeven leden van de twaalfkoppige raad worden vervangen. Hofer is naar eigen zeggen op zoek naar mensen die hij kan vertrouwen.

Alle vervangen leden maken deel uit van de vertegenwoordiging voor de aandeelhouder, waarvan er in de raad acht zijn. Slechts een van de oorspronkelijke acht leden mag blijven: hij staat bekend als een man met veel kennis en ervaring bij de Oostenrijkse staatsspoorwegen. De overige vier leden vertegenwoordigen het personeel en blijven ook gewoon aan.

De actie van de minister wordt gezien als een politieke schoonmaak waarbij de kleur rood (van de vorige, sociaaldemocratische Oostenrijkse regering) vervangen wordt door blauw (huidige, rechtse regering). Partijvrienden en vertrouwelingen van Hofer en zijn partij nemen de posities in.

Onder hen is de voormalige Oostenrijkse verkeersminister en Hofers partijgenoot Monika Forstinger. De nieuwe leden zijn op een buitengewone aandeelhoudersvergadering aangewezen en zullen begin maart de oude leden aflossen. Minister Hofer karakteriseert de nieuwe leden als ‘experts en vrienden van de ÖBB’ en dicht hen de kwaliteiten toe om ÖBB op de goede weg verder te leiden.

De reacties op de ongekende ingreep door de minister van Infrastructuur zijn heftig, zowel binnen als buiten het Oostenrijkse politieke speelveld. De voorzitter van de Oostenrijkse sociaaldemocratische partij, Andreas Schieder, waarschuwde dat de grootste infrastructuurbeheerder en mobiliteitsaanbieder in Oostenrijk geen rangeerterrein moet worden voor FPÖ-politici.

In de komende jaren moeten tientallen topposities in het management van ÖBB en dochterbedrijven opnieuw worden ingevuld en belangrijke regionale vervoercontracten vernieuwd.

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.

Lees ook