Groningen Drenthe richting nul uitstoot
dossier ZE2025

Groningen Drenthe richting nul uitstoot

Als de nieuwe ov-concessie eind december ingaat, krijgt de ov-regio Groningen Drenthe met 186 zero-emissiebussen de grootste schone vloot van Nederland. Erwin Stoker, hoofd ontwikkeling OV-bureau Groningen Drenthe is trots.

Per december stromen in Groningen en Drenthe in één keer 59 gelede elektrische Q-linkbussen in en 45 elektrische standaard en gelede stadsbussen. Ook 60 streekbussen worden volledig elektrisch. In december 2020 volgen 20 waterstofbussen, er rijden er al 2. In totaal introduceert Qbuzz in het eerste jaar van de concessie 186 zero-emissiebussen op een totaal van 360 bussen. Bijzonder is dat het OV-bureau inzet op verschillende technieken. Naast batterijbussen gaan ook bussen rijden op waterstof en op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), een vorm van biodiesel gemaakt van afgewerkt frituurvet en dierlijke vetten. De CO2-uitstoot neemt af met 90 procent.

Lees ook: ‘E-bussenmarkt wordt steeds gezonder’

Het OV-bureau begon al in 2015 met de verkenning voor de ov-concessie 2019-2029, vertelt Erwin Stoker. “Onze insteek was: duurzame bussen, het bevorderen van de doorstroming in de stad, en zo min mogelijk lege bussen laten rijden, want die zijn nooit duurzaam. En niet te vergeten: een training om het rijgedrag van de chauffeur te verbeteren. Zuiniger rijden kan 20 of 25 procent schelen op

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook