Van fail-safe naar fail-smooth

Van fail-safe naar fail-smooth

door Lieuwe Zigterman in rubriek artikel, spoor
1 reactie

Railprojecten komen met enige regelmaat in problemen. Lieuwe Zigterman, expert op het gebied van spoorwegbeveiliging, ziet het op tal van terreinen misgaan. “De beveiliging moet niet alleen veilig zijn, maar ook betrouwbaar en robuust.”

Dat juist de beveiliging diverse railprojecten opbreekt, zoals recentelijk de Hoekse Lijn en de Uithoflijn, is te wijten aan diverse oorzaken. Zo worstelt onze samenleving met het gebrek aan en onderwaardering van technische kennis, de focus verschuift van techniek naar projectmanagement, de sector blijft hangen in oude techniek en er is een gebrek aan concurrentie in de markt van railbeveiliging.

Gebrek aan vakkennis 
Het gebrek aan technische kennis treft vooral de wereld van de railbeveiliging. De sector mist uitstraling en spreekt weinig jonge mensen aan. Met de hype van zelfrijdende auto’s is het wegverkeer veel meer in zwang. Kennelijk kan het maatschappelijk belang van het openbaar vervoer daar geen tegenwicht aan bieden. Ter illustratie: ik ben de enige Nederlander die ooit, in 1984, op het onderwerp spoorwegbeveiliging is gepromoveerd. De railsector heeft blijvers nodig die zich willen vastbijten in het vakgebied.

Lees ook: Voorkom dat vakkennis wegsijpelt

Van techniek naar projectmanagement 
Waar vroeger de techniek de belangrijkste factor van een project was, zijn dat nu de

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook