NS maakt populair fietskaartje duurder

NS maakt populair fietskaartje duurder

Het fietskaartje voor de trein wordt duurder. De populariteit van onder meer fietsen op de Waddeneiland zorgt voor de prijsverhoging, zo zegt NS. LOCOV stelt voor om bestaande treinen aan te passen zodat er meer fietsen meegenomen kunnen worden. NS onderzoekt deze mogelijkheid en wil een reserveringssysteem voor fietsen.

De prijsverhoging is de tweede in twee jaar; in 2018 kostte een fietskaartje nog 6,20 euro. Vanaf 1 januari 2020 bedraagt het 7,50 euro. De NS stelt dat de prijsverhoging mede komt door de populariteit van fietsen op de Waddeneilanden. “In de trein is de ruimte voor fietsen maar beperkt”, begint NS-woordvoerder Hessel Koster te vertellen. “In de spits is de fiets mee zelfs helemaal niet toegestaan. Buiten de spits is er meestal voldoende ruimte. Alleen op specifieke momenten en trajecten schiet het tekort. De treinen richting Leeuwarden in de vakantietijd zijn daar een voorbeeld van.”

In de zomer rijden extra lange treinen op het traject tussen Zwolle en Leeuwarden, omdat er anders onvoldoende ruimte is voor alle fietsen. De verlengde treinen zijn gezien de reizigersaantallen niet noodzakelijk. In Leeuwarden kunnen reizigers met fiets en al overstappen op de trein naar Harlingen, en dan met de veerboot naar Vlieland of Terschelling.

Aanpassen treinen
Het Landelijke Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (LOCOV) is tegen het verhogen van het tarief. LOCOV stelt voor om bestaande treinen aan te passen zodat er meer fietsen meegenomen kunnen worden. De NS zegt dit te onderzoeken. Koster: “Een oplossing zoeken begint met scherp te hebben wat het probleem is. Onze indruk is dat er op specifieke momenten en trajecten te weinig fietsruimte is. Het aanpassen van alle treinen is dan een wel erg kostbare ingreep. We hebben daarom voorgesteld om komend jaar verder te onderzoeken waar er precies knelpunten zijn en op basis daarvan met Rover en de Fietsersbond mogelijke oplossingen te verkennen.”

De NS ziet een reserveringssysteem als mogelijke oplossing. “We hebben met internationale treinen de ervaring dat reizigers het prettig vinden om de zekerheid te hebben dat hun fiets mee kan. Maar komend jaar zullen we alle opties verder verkennen”, zo zegt Koster.

Aanbod uitbreiden
De Fietsersbond heeft ook  gereageerd op de prijsverhoging. “Het is jammer dat de NS vast houdt aan de prijsverhoging van het fietskaartje”, aldus Wim Bot, namens de Fietsersbond. “Het is de makkelijkste weg om de prijs te verhogen wanneer de vraag stijgt. Je kunt ook het aanbod uitbreiden door meer plekken voor fietsen te maken. Positief is wel dat er naar oplossingen op korte en op langere termijn gekeken wordt.” Bot heeft zo zijn twijfels over het binnenlands reserveringssysteem. “Voor de Intercity Brussel zijn we ermee akkoord gegaan om mensen die in Brussel moeten overstappen op treinen naar andere Europese bestemmingen zekerheid te geven. In het drukke binnenlandse net met frequente verbindingen zie ik het niet werken. Mensen die reserveren komen niet opdagen of nemen een trein later of ze stappen een station eerder uit.”

6 reacties

 1. burne
  24 oktober 2019 om 08:57- Reageren

  De Nederlandse Spoorwegen zijn al lang niet meer fietsvriendelijk. In een trein met zitplaatsen voor 1000 mensen zijn er 8 plekken voor fietsen. Steek de grens over en Duitse en Franse boemeltjes blijken fietsvriendelijker te zijn.

  Het nadeel van een voorsprong is dat je je best moet doen om ‘m te houden. En de NS doet zeker niet z’n best op dit gebied en raakt dus snel achter. Jammer, want weer op kop komen kost nog veel meer inspanning.

 2. Edo Hogeveen
  24 oktober 2019 om 22:05- Reageren

  Wat ik niet begrijp is dat ‘n fietskaartje van bijv. Zutphen naar Deventer hetzelfde kost als van Zutphen naar Maastricht. Misschien slimmer zones in te stellen. Op deze manier voel je je voor ‘n kort stukkies er wel bij genomen…..

 3. David-Joris Nijenhuis
  26 oktober 2019 om 21:56- Reageren

  Zwitserland kent een fietsvriendelijk beleid. Daar betaal je voor een fietskaartje de prijs van een enkeltje met 50% korting, totdat de prijs van een dagkaart (14 Franken) bereikt is. Daarnaast bestaat voor bepaalde treinen met veel vraag naar fietsplaatsen in de lente- en zomermaanden reserveringsplicht voor de fiets. Een idee voor Nederland?

 4. Cor van Angelen, mobiliteitsexpert, file-osoof
  1 november 2019 om 17:45- Reageren

  Zoals al in een paar reacties weergegeven: op minder drukke tijden en waar nu al meer ruimte een aangepast, lager tarief. Meestal neem je de fiets maar in 1 richting mee. Daarom is een “dagkaart” niet handig en voelt en is onredelijk duur. Meestal is € 5 al een hoog bedrag voor de geleverde dienst.
  Maak betalen gebruiksvriendelijker m.b.v. OV kaart.

 5. Tjeerdhij
  1 november 2019 om 21:44- Reageren

  Als nou de treinen naar Leeuwarden in de zomer het probleem zijn, hang daar dan een bagagewagen achter. Ik zou in plaats van te zien waar lege zitplaatsen zijn, via de app veel liever zien waar de fiets”ruimte” is. Nu ben je vaak eerst veel tijd kwijt met daar naartoe lopen enz.

 6. David Nijenhuis
  4 november 2019 om 01:32- Reageren

  NS moet gewoon verder kijken dan hun neus lang is. Frankrijk heeft gratis fietsmeename (kan NS op de echt rustige trajecten tijdens de rustige maanden (bijv ‘s winters) invoeren). Duitsland werkt in vele Verkehrsverbunde met fietskaartjes voor een schappelijke prijs en ARRIVA doet het ook niet slecht met een Dagkaart voor hun treinen in Friesland en Groningen (voor € 3,80). Kortom € 7,50 voor een Dagkaart als enige optie getuigt van niet goed nadenken over de feiten.

Laat een reactie achter

Lees ook