Zwitserse vervoerders besteden samen aan

maandag 25 mei 2020
timer 3 min

De Zwitserse vervoerders SBB, Thurbo en Region Alps zijn een gezamenlijke aanbesteding gestart voor 194 enkeldeks regionale elektrische treinstellen.

De drie spoorwegondernemingen hebben behoefte aan nieuw materieel om hun afzonderlijke vloten te moderniseren waarbij doelmatigheid en klimaatvriendelijkheid nadrukkelijk in het oog gehouden worden. Met de aanbesteding geven de drie vervoerders invulling aan de materieelstrategie om het aantal verschillende treintypen in regionaal vervoer terug te brengen tot maximaal twee, naast de dubbeldekstreinen van de S-Bahn Zürich.

De nieuw te bestellen treinen zullen ongeveer 270 verouderende treinen vervangen, waaronder treinstellen van het type Flirt. SBB, Thurbo en Region Alps kiezen gezamenlijk voor nieuwe treinen gebaseerd op een bestaand en bewezen concept. Dit bewezen concept moet komen uit een van de overige Europese landen. Nieuwe ontwikkelingen in materieel worden op voorhand afgewezen.

Gefaseerd

De aanbestedingsprocedure wordt in fasen opgeknipt. Nu is de aanbesteding begonnen met de prekwalificatie-fase, waarbij belangstellende treinenbouwers kunnen inschrijven. Aan het eind van 2020 gaat de tweede fase in. Daarbij worden uit de aanbieders drie geselecteerd. Dat zijn bouwers die met hun bestaande platformen aan rollend materieel het beste aan de eisen en voorwaarden, zoals gesteld in de aanbesteding, voldoen, het meest voldoen aan de eisen van compatibiliteit met het spoorwegnet en de geschiktheid om te passen in het dienstregelingmodel.

De te bestellen 194 treinstellen worden verdeeld onder de drie aanbesteders: 106 voor SBB, 18 voor Region Alps en 70 voor Thurbo. De bestelling bevat opties en het aantal te bouwen treinen kan worden uitgebreid tot 316 stuks voor 2036. Het ligt in de verwachting dat de eerste order van de 194 stuks snel wordt gevolgd door een order voor nog eens 100 stuks. Daarbij wordt flexibiliteit geёist van de bouwers want de bestellers willen flexibel kunnen inspelen op de ontwikkelingen in de ov-markt.

Voorwaarden

De geplande investering wordt geschat op in totaal 1,5 miljard Zwitserse Franken (1,42 miljard euro). Het nieuwe regionale materieel heeft twee varianten in lengte. Daarnaast moet het materieel worden toegelaten om op het Oostenrijkse en Duitse spoorwegnet te rijden. Tevens moet het materieel uitgerust zijn met het Europese beveiligingssysteem ETCS level 2, een onderdeel van ERTMS en voldoen aan de vereisten voor reizigers met beperkte mobiliteit.

Die komen niet alleen uit de Europese regelgeving TSI- PRM, maar daarnaast ook uit de bepalingen van de Zwitserse federale wet ‘Behindertengesetz’. Aanvullend op het koopcontract kunnen service- en onderhoudscontracten worden gesloten. De eerste treinen uit de toekomstige order moeten in dienst worden gesteld met de ingang van dienstregelingsjaar 2026.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »

Vlak de internationale bus niet uit

14 nov 2023

Vaak noemen we de internationale trein als alternatief voor het vliegtuig op korte afstanden. Maar de…

Lees verder »

Lokaal ov, een lokale zaak?

10 okt 2023

We hebben het steeds minder over ov en ov-concessies en vaker over publieke mobiliteit en publieke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Frankrijk overweegt onbeperkt ov-reizen tegen vast maandelijks tarief

5 sep 2023

In navolging van het succesvolle Duitse model overweegt Frankrijk de invoering van een maandelijks ov-…

Lees verder »
flash_onNieuws

De Lijn rijdt nieuwe trams in Antwerpen

30 jan 2023

De Vlaamse vervoerder De Lijn is per maandag 30 januari gestart met de exploitatie van negen nieuwe trams,…

Lees verder »
flash_onNieuws

Lelylijn opgenomen in transportnetwerk EU

5 dec 2022

De Lelylijn is opgenomen in het trans-Europese transportnetwerk TEN-T van de Europese Unie. Europa onderkent…

Lees verder »
person_outlineBlog

Twee lessen over veiligheid

29 nov 2022

Onlangs was ik met een internationale groep collega-tramexperts te gast bij de gemeente Clichy-sous-Bois, een…

Lees verder »

‘Lopen belangrijk voor het openbaar vervoer’

22 nov 2022

Hoewel er veel aandacht is voor de veiligheid van voetgangers, is er over de beloopbaarheid van haltes en…

Lees verder »