Flexvervoer, vraaggestuurd vervoer, haltetaxi’s, Hoppers en Bijen ... er zijn veel namen voor het flexibele vervoer dat op dunbevolkte trajecten reizigers op een slimme manier op weg helpt met het eerste of laatste stukje van hun reis.
Flexibel, maar niet altijd makkelijk
De reiziger moet wel zelf slim zijn om hier gebruik van te kunnen maken, want ruim de helft van deze vervoerssoorten is niet vindbaar in de verschillende reisplanners. Je moet het dus maar net weten. Heb je wel een rit in de reisplanner kunnen vinden, dan is de kans groot dat hier een verkeerd telefoonnummer bij staat of dat helemaal niet wordt vermeld dat vooraf bellen noodzakelijk is. Hoe lang van tevoren je moet reserveren verschilt, soms zelfs per situatie. Zo moet je langer van tevoren reserveren als je aansluiting wilt hebben op een bus of trein, als je rit meer dan 20 kilometer is of als je in de spits wilt reizen. De ov-chipkaart is lang niet altijd geldig. Welke betaalmiddelen dan wel worden geaccepteerd, kun je lang niet altijd vinden. Mag de kinderwagen mee? Of de hond? Wie weet het antwoord?
Zo voelt het plannen van het eerste of laatste stukje van de reis soms als een ingewikkelde tocht naar verre oorden. Dit moet toch anders kunnen. Zonder veel nadenken zou je in een busje terecht moeten kunnen komen met een behulpzame chauffeur en gezellige medereizigers die je misschien nog kent van de voetbalvereniging. Geen puzzelboekje, maar net dat stukje dat je nodig hebt om prettig (bijna) van deur tot deur te kunnen reizen.