In een nieuw rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland wordt het gebrek aan een duidelijke visie in het Overijsselse openbaar vervoerbeleid aan de kaak gesteld. De Rekenkamer benadrukt dat de politiek duidelijke keuzes moet maken over de koers van het openbaar vervoer in de regio. Moet het openbaar vervoer vooral rendabel zijn, of moet de nadruk liggen op maximale toegankelijkheid voor alle inwoners? Michael Mekel, voorzitter van de Rekenkamer, stelt dat het aan de provincie is om helder te maken welke belangen zij vooropstelt.
Rekenkamer: politiek moet keuzes maken over ov

Foto: Shutterstock
Na stevige bezuinigingen in 2014, zijn er nog steeds net zoveel bussen en treinen als tien jaar geleden. Toch merken reizigers een verschil. Onrendabele buslijnen zijn vervangen door buurtbussen, die vaak afhankelijk zijn van vrijwilligers en minder frequent rijden. Ook zijn op verschillende plekken bushokjes verdwenen en zijn daluren-diensten geschrapt. Mekel wijst erop dat dit vooral onzekerheid veroorzaakt bij kwetsbare doelgroepen: "Dat zorgt voor meer onzekerheid bij reizigers."
Noodzaak van een helder plan
Hoewel de Rekenkamer geen harde conclusies trekt over goed of fout beleid, pleit het voor een duidelijk plan. Dit jaar moet Overijssel namelijk een nieuw regionaal vervoersplan opstellen, wat volgens Mekel kansen biedt om prioriteiten te stellen: "Er moet nagedacht worden over waar de focus ligt: investeren in bereikbaarheid van scholen, instellingen en dorpen, of juist meer bussen in de avonden en weekenden?" Het blijft daarbij cruciaal te bedenken dat "geld maar één keer kan worden uitgegeven."
Betrokkenheid van reizigers belangrijk
Het rapport richt zich niet alleen tot politici, maar ook tot OV-gebruikers. Het biedt reizigers handvatten om in gesprek te gaan met beleidsmakers en roept op om actief mee te denken. "De toekomst van het OV in Overijssel ligt niet alleen in handen van de provincie. Ook burgers moeten hun stem laten horen", aldus Mekel.
Het volledige rapport van de Rekenkamer Oost-Nederland is hier te lezen.