Het aantal reizigerskilometers met bus, tram, metro en ov over water groeide met 2,7 procent in 2016. Het stads- en streekvervoer steeg relatief harder dan gedecentraliseerde treindiensten: deze namen met 1,1 procent toe en het NS-vervoer op het hoofdrailnet met 2 procent.
Groei stads- en streekvervoer 2,7 procent
Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Zeeland lieten de sterkste groei zien in het aantal kilometers stad- en streekvervoer. In Flevoland en Friesland is het ov-gebruik zo goed als gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van het CROW.
In Noord-Holland is een daling te zien van 7,3 procent in het gebruik van stads- en streekvervoer. Dit komt doordat in 2016 de verantwoordelijkheid voor het Haarlemse deel van de Zuidtangent is overgegaan naar de Vervoerregio Amsterdam. Dit scheelt in totaal 14 miljoen reizigerskilometers. Daarnaast daalde het ov in 2016 met zes procent als gevolg van de langdurige sluiting van de Velsertunnel voor groot onderhoud.
Gemiste reizigerskilometers
De cijfers moeten nog worden verhoogd met gemiste reizigerskilometers, veroorzaakt door onder meer uitgevallen OV-chipkaartapparatuur of reizigers die vergaten in- of uit te checken. Daarbij genereert mobiele chipkaartapparatuur geen gegevens voor reizigerskilometers en worden gegevens van zwartrijders en kinderen onder de vier jaar niet meegenomen.
Als dit alles is gecorrigeerd, is de schatting van het aantal reizigerskilometers: 5,2 miljard in 2014, 5,4 miljard in 2015 en 5,5 miljard in 2016.
Reactie toevoegen