Voor het eerst is het mogelijk dat reisplanners het aantal actueel beschikbare zitplaatsen gaan tonen. Hierdoor kunnen reizigers een zitplaatsgarantie krijgen.
Reisplanner kan actuele bezetting gaan tonen
Het gaat op dit moment nog om een kleine vervoerder: de Wadtaxi, een watertaxi die voornamelijk vaart tussen Holwerd en Ameland en Lauwersoog en Schiermonnikoog. Op de bootjes is plek voor maximaal 12 personen. Het komt regelmatig voor dat ze volgeboekt zijn. Een plaats in een volle Wadtaxi scheelt de reiziger flink in de portemonnee, aangezien tickets goedkoper worden naarmate de bezetting stijgt.
De Wadtaxi is drie keer zo snel op Ameland of Schiermonnikoog, maar goedkoop is de overtocht niet. Ben je de enige aan boord, dan kost een ticket 110 euro. Bij twee personen worden de kosten gedeeld; bij negen tot en met twaalf personen kost een ticket 22,50 euro.
Tot nu toe leverde rederij Wagenborg, die naast de Wadtaxi ook de reguliere veren naar Ameland en Schiermonnikoog verzorgt, hun data nog aan in pdf, waardoor aanbieders van reisinformatie de dienstregeling moesten kopiëren en plakken in hun systeem. Extra afvaarten werden per e-mail eveneens in pdf aangeleverd. OpenGeo heeft er nu voor gezorgd dat de dienstregelingen van zowel de gewone veren als van de Wadtaxi via NDOVloket.nl in het automatisch uitleesbare xml-formaat beschikbaar zijn voor afnemers - vooral reisplanners.
Dat betekent dat straks de actuele reisinfo kan worden weergegeven en dat eventuele extra afvaarten automatisch kunnen worden getoond. "De reiziger profiteert overigens het meest: hoe beter de bezetting, des te lager de prijs van een snelle overtocht", aldus Stefan de Konink van OpenGeo, die ook mogelijkheden ziet voor bijvoorbeeld de Texelhopper, maar ook voor het reguliere ov. "Een zitplaatsgarantie op iedere bus en trein zou natuurlijk supergaaf zijn."
"De Wadtaxi is vraaggestuurd openbaar vervoer. Juist een commerciële insteek met open data laat de potentie ervan het beste zien", zegt De Konink. Volgens hem kijken verschillende vervoerders, zoals Arriva en Qbuzz, naar de technische haalbaarheid van het tonen van de bezetting, maar dan wel op basis van historische gegevens; vergelijkbaar met de druktemelder in de NS-reisplanner.
Meer artikelen met dit thema
ProRail aangesloten op onlineplatform van NDW
1 jul 2024Maandag 24 juni zetten CEO John Voppen en Frederik Zevenbergen, lid Raad van Toezicht van het NDW en…
Gebrek aan animo voor Twentse reisapp Goan!
17 mei 2024Vanwege gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes staken tonnen in de…
Reis anders en haal meer uit je reistijd
3 aug 2023Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…
Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder
4 jul 2023In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…
Timmermans: Europese boekingsapp in 2025
30 mei 2023De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…
‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’
24 apr 2023Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…
Impasse rond cao streekvervoer duurt voort
23 feb 2023Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…
Ticketverkoop European Sleeper van start
20 feb 2023De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…
[…] dan een reguliere overtocht. De meest disruptieve stap van de koppeling is de ontsluiting van de actuele bezetting. Wagenborg stelt afnemers van ons loket in staat om te tonen hoeveel plek er nog is op reeds […]
Ingediend door Dienstregeling… op do, 13/08/2015 - 11:20
Rederij Doeksen heeft ook al een tijdje de actuele bezetting in de boekingsmodule...
Ingediend door Redmer op do, 13/08/2015 - 21:49
Het gaat hier om aanlevering naar andere reisplanners.
Ingediend door Vincent Wever op vr, 14/08/2015 - 16:40
Reactie toevoegen