NS bestelt laatste locs voor de HSL-Zuid

woensdag 25 mei 2016
timer 2 min

NS heeft 8 elektrische Traxx-locomotieven besteld bij Bombardier. Het is de tweede en laatste optie van de order die NS in december 2013 plaatste, zonder voorafgaande aanbesteding.

De oorspronkelijke bestelling bij Bombardier bevatte 19 locs, gevolgd door 18 stuks uit de eerste optie. Met de laatste bestelling komt NS nu op een totaal van 45 Traxx-locs. Daarnaast rijdt nog een twintigtal locs van leasebedrijven in dienst van NS.

Zoals in de voorgaande bestellingen gaat het om locs van het type Traxx MS serie 186, geschikt voor 160 kilometer per uur en uitgerust met ETCS level 2 voor het rijden op de HSL-Zuid. NS gaat de treindiensten over de HSL-Zuid uitvoeren als ‘sandwich’-bedrijf: aan beide uiteinden van de trein een locomotief met daartussen de rijtuigen. In deze samenstelling kunnen beide locomotieven actief zijn, waardoor de trein sneller kan optrekken.

De locs worden ingezet voor drie binnenlandse treindiensten over de HSL-Zuid: Amsterdam Centraal–Rotterdam Centraal, Amsterdam Centraal–Breda en Den Haag Centraal–Eindhoven. Daarnaast gaan de locs ook rijden in de Beneluxtrein, de uurdienst Amsterdam Centraal–Brussel Zuid vanaf december 2017 via de HSL-Zuid.

ICRm-rijtuig. Foto: Erik Baas

De rijtuigen voor de Beneluxtrein worden de ICRm-rijtuigen, die momenteel worden gemoderniseerd en aangepast in de Nedtrain-werkplaats in Haarlem. Zij krijgen onder meer een nieuw interieur en een gesloten toiletsysteem.

De nieuwe opzet van de Beneluxtrein zal ongeveer tien jaar blijven. In 2025 worden de Traxx-locs en ICRm-rijtuigen afgelost door de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG), waarvoor Alstom als preferred bidder is geselecteerd. NS hoopt de bestelling van de ICNG deze zomer definitief te kunnen maken.

[…] op ons vorige artikel, dat er nog 8 van deze locs in de pijpleiding zaten. Onze collega’s van OV-Magazine schrijven het al, dat de NS de laatste 8 Traxx ook laat komen. De oorspronkelijke bestelling bij […]

Kortom, NS blijft tot 2025 als een slinkse slijmslak op de HSL voortkruipen. Niet te geloven. Geef NS de kans om het traag te doen en ze doen het. NS = Nulkommanul Snelheidsambitie.
Dit is ook uit te leggen als een oneigenlijke anti-concurrentie-truc, want met dit trage geboemel is er vrijwel geen ruimte meer voor snelle internationale treinpaden. Vertraagde HST's gaan hier nog flink last van krijgen...
De politiek had een minimumsnelheid voor reguliere HSL-paden moeten vastleggen. 200 km/u lijkt me wel de absolute bodemwaarde.

Gingen er bij NS en NMBS niet ook stemmen op om ook na 2025 met NS-Traxx locomotieven te rijden en met NMBS-rijtuigen? Ik meen ergens gehoord te hebben dat men daarmee wilde blijven rijden vanwege de snelheid (160 km/h), plus dat een loc gemiddeld 40 jaar mee kan. In 2025 zit de afschrijving nog niet op de helft.

Aanvulling: doelend op de Beneluxtrein

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bijna 100 miljoen voor elektrische treinen van en naar Zutphen en Hardenberg

16 apr om 15:36 uur

Tussen Almelo en Hardenberg en tussen Zutphen en Oldenzaal rijden nu nog dieseltreinen, maar daar lijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Amsterdamse kinderen weer gratis met de bus

12 apr om 11:01 uur

Kinderen van vier tot en met elf jaar kunnen tussen 20 juli 2024 en 5 januari 2025 weer gratis reizen met de…

Lees verder »
descriptionArtikel

VDL neemt bustak Van Hool over

9 apr om 08:53 uur

VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen vervolging treinongeval Voorschoten

2 apr om 16:56 uur

Het OM gaat niet over tot vervolging vanwege het treinongeval bij Voorschoten in april 2023. Onderzoek wijst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schiphol in gesprek met NS en ProRail

21 mrt om 14:56 uur

Schiphol wil met NS en ProRail in gesprek over de verstoring rondom de luchthaven. De luchthaven wil de recente…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe treinen voor MerwedeLingelijn vanaf 2027

18 mrt om 13:34 uur

QBuzz en de provincie Zuid-Holland investeren vanwege de invoering van ERTMS in nieuwe treinen voor de …

Lees verder »
descriptionArtikel

NS: Pittig jaar voor de boeg

26 jan om 08:48 uur

NS waarschuwt treinreizigers voor een 'pittig jaar', vanwege geplande werkzaamheden, vertragingen en…

Lees verder »
person_outlineBlog

Busplatform

6 dec 2023

Ik ben dol op busprojecten. De verduurzaming, de infrastructuur in de openbare ruimte of het modelleren van…

Lees verder »