VDL Groep neemt de bus- en touringcarafdeling van het failliet verklaarde Van Hool over. Het Duitse Schmitz Cargobull neemt de trailerdivisie over. De Vlaamse vakbonden spreken van een donkere en triste dag voor de medewerkers van Van Hool. Hoewel er gemikt wordt op een snelle doorstart en VDL en Schmitz aangekondigd hebben enkele honderden medewerkers te willen behouden, worden alle 2.5000 werknemers wel eerst ontslagen. Een deel zal, na een sollicitatieproces, weer worden aangenomen.
VDL neemt bustak Van Hool over
De overname moet op korte termijn afgerond zijn. Curator Pinoy noemde een tijdsframe van 'dagen, niet weken'. VDL heeft nog niets bekendgemaakt over de precieze plannen die het bedrijf heeft met Van Hool.
IN de fabriek van Van Hool in Lier werken nu nog 2400 mensen. Een groot deel van deze banen gaat verloren, maar hoeveel medewerkers hun baan terug krijgen is nog niet bekend. Dat zal waarschijnlijk slehts om enkele honderden zijn, in eerste instantie.
Van Hool heeft naast de fabriek in Lier ook een fabriek in Noord-Macedonië. VDL heeft al een fabriek in Roeselare (West-Vlaanderen), waar eind vorig jaar juist een fonkelnieuwe productiehal werd geopend.
Van Hool was voor het failissement van plan om de productie van stadsbussen te staken en de productie van touringscars te verplaatsen naar Noord-Macedonië. Van Hool is een sterke speler op de markt voor touringcars, VDL is vooral sterk in stadsbussen. Met de overname neemt VDL ook de sprong naar de Verenigde Staten: Van Hool is voor bijna 40 procent eigenaar van het Amerikaanse bedrijf ABC, dat bussen van Van Hool verkoopt.
Winstgevendheid VDL
De winstgevendheid van VDL zelf staat onder druk door inflatie en toeleveringsproblemen, zo stelde ceo Willem van der Leegte. De overname van Van Hool kan hier soelaas bieden.
Van Hool kampte met bijan 400 miljoen aan schulden. Het bedrijf zette voorheen in op waterstof als vervanging van de traditionele dieselbussen en heeft hierbij waarschijnlijk verkeerd gegokt. De productie van elektrische bussen van Van Hool liet dan ook lang op zich wachten. Toen de elektrische bussen eenmaal uit de fabriek rolden lukte het niet om de productie winstgevend te maken.
Slepend conflict erfgenamen
Van Hool had wendbaarder kunnen zijn, als er niet ook een erfeniskwestie een rol speelde. De kwestie rondom de erfenis verhinderde het slagen van een eerdere reddingspoging. Bij dat plan zouden 1100 mensen hun baan verliezen, minder dan de nu geraamde 1800 verloren werkplekken.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec om 09:28 uurHet Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec om 11:05 uurDe Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
Latere start elektrische bussen Roosendaal vanwege netcongestie
9 dec om 12:37 uurBij de start van de nieuwe concessie in West-Brabant komende zomer zullen de bussen in en rond Roosendaal nog…
Studiereis publieke mobiliteit
19 nov om 12:04 uurVan 16 t/m 18 oktober 2024 organiseerden Forseti & Mobycon een studiereis geheel gericht op publieke…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov om 13:29 uurOV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov om 15:49 uurLeerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…