Qbuzz maakte deze week de nieuwe leveranciers voor elektrische bussen in de concessies Groningen Drenthe en Utrecht bekend. Opvallende naam, naast Ebusco en VDL, is Heuliez Bus uit Frankrijk. Doorslaggevend waren de hoge laadsnelheid en de garantie die Heuliez gaf op de levensduur van de batterijen, vertelt Qbuzz-topman Gerrit Spijksma.
Qbuzz te spreken over Heuliez Bus
Spijksma en de Utrechtse gedeputeerde Dennis Straat maakten op 6 maart bekend dat Heuliez Bus in de concessie U-OV 35 elektrische 18-meter-gelede bussen voor de stadslijnen 3, 7 en 8 gaat leveren. Voor het streekvervoer is in Utrecht de keuze gevallen op 20 elektrische 12-meterbussen van Ebusco.
Gerrit Spijksma, CEO van Qbuzz
Eerder deze week werd ook bekend dat het Franse bedrijf de Q-link-lijnen in Groningen en Drenthe gaat verzorgen, naast VDL waar Qbuzz al goede ervaringen mee had
Veel nieuwe partijen op de markt
Die goede ervaringen wogen in deze nieuwe tender wel mee, vertelt de Qbuzz-topman, maar waren niet doorslaggevend. “Het afgelopen jaar hebben we gemerkt dat er veel nieuwe, buitenlandse, aanbieders op de elektrische markt zijn gekomen met goede bussen en aantrekkelijke proposities. Heuliez was één van deze aanbieders.”
Prijs-kwaliteitscombinatie
Het Franse bedrijf kwam in Groningen Drenthe en Utrecht met de beste prijs-kwaliteitsverhouding uit de bus. Spijksma: “Heuliez combineert een middelgrote batterij met een hoge laadsnelheid, waardoor relatief veel elektrische kilometers gereden kunnen worden. Dit is van bijzonder belang omdat de bussen snel en efficiënt op de eindpunten kunnen worden opgeladen.”
Een van de onzekerheden bij elektrische bussen is de levensduur van de batterij, benadrukt hij. “Heuliez gaf garanties aan ons af, die onzekerheid wegnamen. Een leverancier die zegt: ‘Als de batterij stuk gaat is dat ons risico’, is voor ons interessanter. Dat is een stukje risicospreiding.”
Meerdere partijen
Qbuzz vindt het bovendien aantrekkelijk om het leveringsrisico te spreiden. “We verdelen de totale bestelling in de beide concessies die we rijden nu over VDL, Ebusco en Heuliez. Als we 150 elektrische bussen bij één fabrikant zouden bestellen, die dat later niet blijkt te kunnen nakomen, is dat nogal een risico.”
Nederland aantrekkelijk
Leveranciers zijn druk bezig zichzelf op deze relatief nieuwe markt de positioneren, constateert Spijksma. “Tot nog toe loopt Nederland in de elektrische bussenmarkt voorop: hier rijdt al veel in de praktijk. In bijvoorbeeld Duitsland zijn ze nog niet zo ver. Voor buitenlandse producenten is Nederland dus een aantrekkelijk land om hun producten op de markt te brengen.”
Spijksma verwacht in de toekomst dan ook meer buitenlandse bussenbouwers in Nederland te mogen verwelkomen. Hij vergelijkt het met de markt voor dieselbussen, waar inmiddels vele binnenlandse en buitenlandse merken op de markt zijn. "Ik verwacht voor de elektrische bussenmarkt in de toekomst een vergelijkbare ontwikkeling.”
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen