De OV-map van het Amsterdamse bureau Carto Studio heeft in Rio de Janeiro de tweede prijs gewonnen, maar heeft nog geen afnemers in Nederland.
Gelauwerde OV-map verdient aandacht
De prijs die Carto Studio begin november binnensleepte tijdens de 27ste Internationale Conferentie voor Cartografie, heeft nog niet tot grote bekendheid van de OV-map geleid. Directeur Paul Benjaminse van Carto Studio: “We hebben verschillende vervoerders benaderd, maar het is nog niet tot een samenwerking gekomen.”
OV-map is een web map die real-time busconcessies laat zien op basis van GTFS-data (General Transit Feed Specification). De GTFS-data van de vervoerbedrijven betrekt Carto Studio van het NDOV-loket van OpenGeo. De data bevat informatie over onder andere ritten, routes en haltes.
OV-map toont een automatisch gegenereerd lijnennet, met haltes en voertuiglocaties van verschillende vervoerders op een topografische ondergrond naar keuze. In principe kan de OV-map een actueel landsdekkend netwerk van alle vervoerders laten zien. Of dat er ooit komt, hangt af van de vervoerders.
Bedrijven als Google, RET en Connexxion hebben al real-time ov-kaarten. Waarin is OV-map onderscheidend? Benjaminse: “Onze kaart is flexibel, kan aan elke wens worden aangepast, op elk onderdeel. We zijn niet gebonden aan kaartondergronden, lay-outs of specifieke informatie van vervoerders. Verder kunnen we elk bedenkbare kaartlaag toevoegen.”
De routes en voertuiglocaties worden getoond op basis van de reguliere dienstregeling aangevuld met real-time informatie. De kaart geeft zo een goede indicatie van waar de voertuigen zich op dat moment bevinden. Daarnaast zijn ook dienstregelingen op een ander tijdstip op te roepen. Zo kan een reiziger zien welke bussen er bijvoorbeeld in de spits of in de avond rijden.
Op dit moment is OV-map alleen goed bruikbaar via de browser op een laptop of pc. De site is nog niet schaalbaar naar tablet of smartphone, en er is nog geen app. Maar die uitbreidingen komen er wel, als het aan Carto Studio ligt. Zoals ook het zoeken op lijnnummer, informatie over rolstoeltoegankelijkheid van haltes en looptijden naar de dichtstbijzijnde haltes.
Meer artikelen met dit thema
ProRail aangesloten op onlineplatform van NDW
1 jul om 15:08 uurMaandag 24 juni zetten CEO John Voppen en Frederik Zevenbergen, lid Raad van Toezicht van het NDW en…
Gebrek aan animo voor Twentse reisapp Goan!
17 mei om 09:00 uurVanwege gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes staken tonnen in de…
Reis anders en haal meer uit je reistijd
3 aug 2023Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…
Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder
4 jul 2023In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…
Timmermans: Europese boekingsapp in 2025
30 mei 2023De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…
‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’
24 apr 2023Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…
Impasse rond cao streekvervoer duurt voort
23 feb 2023Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…
Ticketverkoop European Sleeper van start
20 feb 2023De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…
Reactie toevoegen