Rover heeft duizenden klachten ontvangen sinds de nieuwe dienstregeling van NS is ingegaan op 11 december. Er waren ook complimenten, voor de nieuwe Sprinters.
'Klachtenregen over NS-dienstregeling'
Het Meldpunt NS-dienstregeling 2017 van Rover registreerde 4000 klachten van reizigers. Veruit de meeste klachten gaan over de NS-dienstregeling, op afstand gevolgd door de dienstregeling van Arriva, waarvan de meeste protesten uit Limburg kwamen.
Naast de klachten kreeg Rover ook nog eens 4000 meldingen van overvolle treinen. In een doorsnee maand is dat aantal ongeveer 1600. Ondanks de inzet van 24 nieuwe Sprinters (Flirts) eind december lijkt het zitplaatsgebrek dus niet kleiner geworden. De overige 35 nieuwe Flirts stromen in de loop van dit jaar in. De nieuwe Intercity’s pas in 2021. NS zet vanaf december dagelijks 150 treinen extra in.
Minder robuust
Volgens Rover is de nieuwe dienstregeling van NS minder robuust. Door de vele krappe aansluitingen missen reizigers bij de minste vertraging hun trein. Ruim 20 procent van de reizigers klaagt over een nauwelijks haalbare aansluiting of een lange overstaptijd. De meeste klagers (bijna 25 procent) zijn ontevreden over de toegenomen reistijd. Nog eens 13 procent klaagt over extra overstappen.
De 100 complimenten die Rover binnenkreeg hebben vooral betrekking op de extra Sprinterverbindingen van NS, met name op de trajecten Nijmegen–Arnhem, Eindhoven–Nijmegen en Den Bosch–Oss. Reizigers uit Heiloo richting Haarlem en uit Almere Buiten richting Duivendrecht tonen zich ingenomen met de Intercitystop in de spits.
Van de klachten die reizigers indienden maakte Rover een top-10:
1. Amsterdam Lelylaan
Geen Intercity’s meer op Amsterdam Lelylaan richting Schiphol en Leiden/Den Haag: langere reistijd en minder comfortabele treinen. Zelfde traject richting Laan van NOI of Den Haag HS en Rotterdam: overstappen of lang stilstaan in Leiden.
2. Schiphol later bereikbaar
De eerste IC Direct vertrekt 16 minuten later vanuit Rotterdam (6.40 uur) waardoor veel werknemers te laat aankomen voor de vroege dienst op de luchthaven. De meeste treinen vanuit Rotterdam en Den Haag komen net na het hele uur aan, te laat voor een beginnende dienst.
3. Duivendrecht
Vanuit Assen/Zwolle richting Amsterdam, Rotterdam of Den Haag: overstappen in Almere. Van en naar Duivendrecht omreizen via Amsterdam Zuid. Van Lelystad naar Amsterdam is de overstap in Almere te krap.
4. Tilburg Universiteit
Sprinterreizigers op de trajecten Utrecht–‘s-Hertogenbosch en Arnhem–’s-Hertogenbosch Oost) hebben een overstap van bijna een half uur op station ‘s-Hertogenbosch als ze doorreizen naar Tilburg Universiteit.
5. Dordrecht
Dordrecht is geen Intercitystation meer. De reistijd richting Breda, Tilburg en Den Haag is fors toegenomen.
6. Maastricht–Rotterdam
Vanuit Maastricht richting Rotterdam/Den Haag is de overstap op station Breda 24 minuten.
7. Deventer–Enschede
Lange overstap in Almelo, klachten over volle treinen. Van Deventer naar Enschede Kennispark twee keer overstappen.
8. Almere–Utrecht
Vanuit Almere Oostvaarders en Almere Parkwijk richting Utrecht overstappen op Almere. De sprinter stopt niet in Utrecht Overvecht.
9. Brabant–Randstad
Overstap in Dordrecht. Langere reistijd, grote drukte op station Dordrecht en slechte spreiding.
10. Utrecht–Den Haag/Rotterdam
Slechte aansluitingen vanaf Utrecht naar Delft, Laan van NOI en Rotterdam Lombardijen. Kortere en dus vollere treinen van Utrecht naar Den Haag en Rotterdam.
Meer artikelen met dit thema
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt 2024De provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Reactie toevoegen