NS zet na een proef op twee trajecten rond Utrecht nu de spitsmijdapp MyOV in op alle trajecten rond Utrecht. Maar wat het effect precies is, is nog niet bekend.
MyOV nu op alle trajecten rond Utrecht
Vorig jaar zette NS de app in als proef op de trajecten Amersfoort–Utrecht Centraal en Geldermalsen–Utrecht Centraal. Sindsdien hebben ruim 12.000 mensen de app gedownload; een forse groei ten opzichte van de 3000 mensen die er vorig jaar nog gebruik van maakten. Van de 12.000 NS-gebruikers heeft 60 procent de reis een of meerdere keren aangepast. "We hebben mensen die slechts een keer punten gespaard hebben, maar er zitten ook fanatieke spaarders tussen", zegt NS-woordvoerder Erik Kroeze.
De app werd bijna twee jaar geleden jaar gelanceerd door Arriva op de Noordelijke Nevenlijnen. Ook Connexxion haakte aan; reizigers kunnen MyOV gebruiken op de Valleilijn. Zowel Arriva als Connexxion is eind vorig jaar weer met de app gestopt omdat het niet het gewenste resultaat opleverde. "De maandelijkse fee werd in eerste instantie nog betaald via het programma Beter Benutten, maar daarna moesten we die zelf gaan betalen", legt Herman de Gooijer van Connexxion uit. "Omdat we voor de Valleilijn inmiddels een extra trein hadden aangeschaft – het was 10 procent drukker geworden – konden we die extra kosten niet verantwoorden." Volgens De Gooijer was het effect van MyOV beperkt.
Kroeze zegt dat er van tevoren geen verwachting was over het aantal gebruikers. Kennelijk was de proef op de twee NS-trajecten wel succesvol. Kroeze: "We willen nu kijken wat er gebeurt als heel Utrecht wordt ontsloten . Een reiziger die van Amsterdam Centraal naar Nijmegen reist, kan nu op twee trajecten punten sparen: van Amsterdam Amstel tot Utrecht Centraal en van Utrecht Centraal tot Arnhem."
NS kreeg in eerste instantie ook een bijdrage vanuit Beter Benutten, maar betaalt de fee nu uit eigen zak. Opvallend is dat NS nog geen idee heeft hoeveel zitplaatsen MyOV heeft opgeleverd, terwijl het onderdeel is van de 'alles-uit-de-kast-strategie' van NS. "We weten nog niet precies welke alternatieven de gebruikers kiezen", legt Kroeze uit. Daarom wil NS nader onderzoek doen door middel van data-analyse, eventueel aangevuld met interviews met gebruikers.
MyOV is er voor zowel Apple als Android). Reizigers kunnen punten sparen als ze buiten de spits reizen. Die punten kunnen ze inwisselen voor verschillende producten.
Meer artikelen met dit thema
ProRail aangesloten op onlineplatform van NDW
1 jul 2024Maandag 24 juni zetten CEO John Voppen en Frederik Zevenbergen, lid Raad van Toezicht van het NDW en…
Gebrek aan animo voor Twentse reisapp Goan!
17 mei 2024Vanwege gebrek aan animo is de Twentse reisapp Goan! niet meer te gebruiken. Gemeentes staken tonnen in de…
Reis anders en haal meer uit je reistijd
3 aug 2023Om de A2 tussen Deil, ’s-Hertogenbosch en Vught in de toekomst bereikbaar te houden, is het belangrijk dat…
Dataverrijking maakt reisadvies betrouwbaarder
4 jul 2023In opdracht van het platform Beheer Informatie Standaarden OV Nederland (Bison) werkt Irias…
Timmermans: Europese boekingsapp in 2025
30 mei 2023De Limburgse PvdA-Eurocommissaris Frans Timmermans komt deze zomer met een voorstel voor nieuwe wetgeving,…
‘Toon geen kleine vertragingen meer op boordcomputers’
24 apr 2023Tijdens de cao-onderhandelingen in het streekvervoer bleek dat veel buschauffeurs een hoge werkdruk ervaren.…
Impasse rond cao streekvervoer duurt voort
23 feb 2023Vakbonden FNV en CNV staken nog altijd in diverse delen van het land, omdat zij een betere cao eisen. Fred…
Ticketverkoop European Sleeper van start
20 feb 2023De eerste nachttrein van European Sleeper op het traject Brussel – Amsterdam – Berlijn gaat op donderdag 25 mei…
Reactie toevoegen