NS is voor in totaal 772 miljoen euro het schip ingegaan met de HSL-concessie sinds 2000. Dat erkende Engelhardt Robbe, sinds 2010 CFO bij NS, voor de parlementaire enquêtecommissie Fyra.
HSL-debacle kostte NS bijna 800 miljoen euro
Robbe, sinds het ontslag van Timo Huges ook interim-CEO bij NS, noemde eerst een bedrag van 340 miljoen euro, maar dat bleek alleen te gaan om het stoppen met de Fyra en het optuigen van een alternatief. De commissie hechtte er echter waarde aan om uit te gaan van het allereerste bod van NS in 2000. Die verliezen meerekende, moest Robbe erkennen dat dat bedrag veel hoger lag.
NS leed onder andere een verlies van 88 miljoen euro op de V250-treinen door de schikking die NS en AnsaldoBreda met elkaar troffen. Die schikking kwam er op initiatief van AnsaldoBreda, zei Robbe. "Maar we waren zelf ook van plan om te bellen." Robbe ging de onderhandelingen in met het mandaat om het verlies niet groter te laten zijn dan 100 miljoen euro, anders zou de deal niet doorgaan. Dat werd 88 miljoen, dat nog eens verminderd kon worden met maximaal 21 miljoen als AnsaldoBreda de treinen nog aan een ander wist te slijten. Tot op heden is dat niet gelukt.
https://twitter.com/OV_Magazine/status/608567314246725632
De commissie was kritisch over de wijze waarop de deal naar buiten werd gebracht. Het persbericht wekte de indruk dat NS geld zou krijgen bij elke verkochte trein. In werkelijkheid ging de teller pas lopen als er meer dan zes treinen waren verkocht. Volgens Robbe was de deal op dat moment het maximaal haalbare. "We schatten onze winkansen bij een rechtszaak in het begin in op ongeveer 30 procent. Later werd dat wel meer."
De deal met AnsaldoBreda werd pas gesloten toen NS zekerheid had over de nieuwe concessie. In de nieuwe concessie kreeg NS zowel de HSL als het hoofdrailnet onderhands gegund. NS kwam daarmee goed weg, want in theorie had het gekund dat de concessie voor de HSL zou worden ingetrokken. Dan zou het echter een hele tijd geduurd hebben voordat een nieuwe partij een aanbod had kunnen optuigen. Dat was dus niet in het reizigersbelang.
https://twitter.com/OV_Magazine/status/608561354602086400
Net als mede-directielid Merel van Vroonhoven, hoorde Robbe pas op 17 januari, twee dagen na het incident, dat er problemen waren met de Fyra. Dat het ging om een afgevallen afdekplaat, bereikte hem helemaal niet. De problemen bleken wel ernstig genoeg om - toen nog voorlopig - de stekker uit de Fyra te trekken. Dat er dus nog een dag lang Fyra's en Thalyssen met volle snelheid over het spoor hadden gereden waar een afdekplaat lag, was volgens Robbe niet primair zijn verantwoordelijkheid. Dat was een zaak voor HSA-directeur Siebers en de infrabeheerders.
Kijk hier het verhoor met Engelhardt Robbe terug:
https://www.youtube.com/watch?v=jFiUCfa-tMU
Meer artikelen met dit thema
VRA en MRDH luiden noodklok over geplande bezuiniging op ov
23 jan om 12:44 uurDe MRDH en de VRA luiden de noodklok over de door het kabinet voorgenomen bezuiniging van 110 miljoen op het ov…
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Reactie toevoegen