NS-dochter Abellio onder Schotse vlag

NS-dochter Abellio onder Schotse vlag

door in rubriek buitenland, spoor
Reacties uitgeschakeld voor NS-dochter Abellio onder Schotse vlag

De ScotRail-concessie die NS-dochter Abellio sinds april vorig jaar exploiteert, zorgt voor nieuw elan op het Schotse spoor. Abellio heeft 70 elektrische treinen besteld, de OV-fiets maakt zijn entree en de OV-chipkaart ligt aan de basis van ‘smart ticketing’ in Schotland.

Eigenlijk hadden de Schotten, die van oudsher linkser zijn dan hun Engelse zuiderburen, helemaal niet zo’n zin in aanbesteden. Maar van Westminster moest het. Dus begonnen de Schotten in 2012 voor het eerst met een aanbestedingsprocedure onder eigen vlag. Abellio was op dat moment al actief in Groot-Brittannië en zette in Glasgow, de grootste stad van Schotland, een kantoortje op dat bemand werd door één persoon en twee fietsen.

Railkaart-SchotlandSchotland is bijna twee keer zo groot als Nederland, maar er wonen 5,5 miljoen mensen van wie het overgrote deel in de Central Belt, de dunne strook land tussen hoofdstad Edinburgh aan de oostkust en Glasgow in het westen. Het merendeel van de passagiers wordt dan ook tussen en rond die steden vervoerd. In de Highlands in het noorden ligt een aantal spoorlijnen met aansluitingen op veren naar de eilanden voor de Schotse kust. Deze lijnen kennen soms maar een of enkele treinen per dag.

Net als de rest

- Dit artikel kost € 1,50
Bent u al abonnee, dan kunt u hier inloggen voor gratis toegang tot alle artikelen: [ Login]
- Wilt u abonnee worden, kijk dan hier voor alle abonnementen
- U kunt dit artikel los kopen voor € 1,50 via deze link: Purchase Only

Lees ook