De Stadsregio Amsterdam overweegt om de Uithoornlijn onder te brengen bij de concessie Amstelland-Meerlanden. Die concessie komt naar verwachting volgende week op de markt.
Uithoornlijn mogelijk niet naar GVB
Tot nu toe zijn alle tramlijnen in Amsterdam en Amstelveen nog in handen van GVB. Bij de verlenging van de Amstelveenlijn naar Uithoorn komt echter een deel van het tramnet in de concessie Amstelland-Meerlanden te liggen. Dat is nu nog onderdeel van de bundel van buslijn 170, die voor een groot deel zal overgaan naar de nieuwe tramverbinding.
Exploitatie door GVB
Volgens Peter de Winter, programmamanager OV bij de Stadsregio, heeft het de voorkeur dat GVB de lijn gaat exploiteren, 'tegen marktconform tarief'. "GVB heeft de expertise met het rijden van trams", aldus De Winter. De nieuwe concessiehouder in Amstelland-Meerlanden hoeft dus geen trammaterieel aan te schaffen.
Maar dat hoeft niet te betekenen dat de lijn dan ook automatisch onder de concessie Amsterdam gaat vallen. De Stadsregio houdt ook de mogelijkheid open dat de opbrengsten gaan vallen onder de concessie Amstelland-Meerlanden. Die concessie wordt deze maand gepubliceerd op Tenderned. GVB zou dan de exploitatie van de Uithoornlijn voor haar rekening nemen in opdracht van de nieuwe concessiehouder.
Ook kan het zijn dat de tramlijn in zijn geheel naar GVB gaat. Dat betekent een flinke hap uit de concessie Amstelland-Meerlanden. Volgens De Winter zou dat gecompenseerd kunnen worden met de uitruil van buslijnen. "Lijnen die nu nog door GVB worden gereden, zouden dan naar de nieuwe concesiehouder in Amstelland-Meerlanden gaan."
Lees ook: Amstelveenlijn verlengd naar Uithoorn
Hoe dan ook moet er een service level agreement worden gemaakt aan een van beide zijden. De Winter: "Ofwel moet GVB zorgen voor een goede aansluiting in Amstelland-Meerlanden, ofwel moet de nieuwe concessiehouder in Amstelland-Meerlanden zorgen voor een goede afstemming in het GVB-concessiegebied."
Noord/Zuidlijn
Er is nog een belangrijke onzekerheid: het nieuwe lijnennet van Amstelland-Meerlanden zal voor een deel afhangen van het gereedkomen van de Noord/Zuidlijn. De indienststelling van de lijn staat gepland voor eind 2017; gelijk met de start van de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden. Met de indienststelling van de Noord/Zuidlijn zal het lijnennet in en rond Amsterdam drastisch op de schop gaan en zullen er een stuk minder bussen doorrijden naar Amsterdam Centraal. De oplevering van de metrolijn is echter al vele malen uitgesteld.
Lees ook: 'Amsterdamse focus op metro is een gok'
Toch verwacht De Winter niet dat eventueel uitstel veel invloed zal hebben op de aanschaf van nieuw materieel in de concessie Amstelland-Meerlanden. "Het is een ondernemersrisico. Maar we verwachten dat als de Noord/Zuidlijn later wordt opengesteld dan gepland, de nieuwe concessiehouder het materieel na een eventuele latere opening makkelijk kwijt zal kunnen rond bijvoorbeeld Schiphol. Daar is nu al sprake van een enorme reizigerstoename."
Verlenging van de huidige concessie totdat echt duidelijk is wanneer de Noord/Zuidlijn wordt opgeleverd is geen optie. Amstelland-Meerlanden zit in 2017 aan haar maximum termijn van tien jaar.
Lees ook: OV rond Schiphol groeit als kool
Mocht de Stadsregio er niet uitkomen met GVB als het gaat om de exploitatie, dan is er nog een terugvaloptie achter de hand. De nieuwe vervoerder van Amstelland-Meerlanden kan dan de exploitatie van de Uithoornlijn voor haar rekening nemen. De Winter: "Dat is echt een laatste optie. Maar er komt in ieder geval geen knip in Amstelveen Westwijk, de trams rijden door naar Amterdam Zuid." Met zo'n optie wordt echter geen rekening gehouden. De exploitatie van de tramlijn wordt geen onderdeel van de uitvraag.
Lees ook: 'Knip in Amstelveenlijn is een kwestie van wennen'
Meer artikelen met dit thema
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…
Keuzes voor het spoor
18 dec 2024Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) presenteerde onlangs het essay *…
ACM verklaart Arriva-klacht tegen ProRail deels gegrond
10 dec 2024De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft geoordeeld dat ProRail onvoldoende transparant is geweest over de…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
OV-NL blij met motie Veltman voor versnelde ID-check in het OV
13 nov 2024OV-NL reageert verheugd op de aangenomen motie van VVD-Kamerlid Hester Veltman, waarin het kabinet wordt…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt 2024Het OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt 2024Het Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
Reactie toevoegen