Vanaf 2025 rijdt er elk uur een directe trein tussen Eindhoven en Düsseldorf in beide richtingen. De reistijd wordt door de directe verbinding met twintig minuten verkort.
Den Haag lift mee op trein naar Düsseldorf
Tijdens een werkbezoek van de Haagse gemeenteraad aan Düsseldorf werd duidelijk dat beide steden graag zien dat de verbinding wordt doorgetrokken. “Alle partijen zijn het erover eens dat die snellere verbinding er moet komen”, zegt de Haagse mobiliteitswethouder Robert van Asten Mobiliteit tegen NRC. Reizigers moeten nu vanaf Den Haag nog twee keer overstappen. NS onderzoekt hoe Rotterdam en Den Haag beter kunnen worden aangesloten op het Duitse spoor.
Verbeteren treinverbindingen
Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) wil internationale treinverbindingen verbeteren. Zo heeft ze onder meer NS en Deutsche Bahn opdracht gegeven om uit te zoeken hoe de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn verkort kan worden. Daarnaast heeft de staatssecretaris onlangs haar steun uitgesproken om de Britse Eurostar op termijn vier tot vijf keer per dag te laten rijden tussen Amsterdam en Londen.
Extra reizigers
De verwachting is dat jaarlijks ruim 250.000 extra reizigers gebruik zullen gaan maken van deze mogelijkheid. Dit is een groei van zo’n 40 procent ten opzichte van het aantal reizigers dat nu per trein reist tussen beide steden. Van Veldhoven: “Met de directe trein zijn de bedrijvige steden Eindhoven en Düsseldorf straks nog beter met elkaar verbonden. De verwachting is dat hierdoor elke dag honderden reizigers extra de trein nemen op dit traject. En dat is ook precies wat we als kabinet willen: meer mensen die kiezen voor nog snellere internationale treinen.”
Spoorverdubbeling
De trein vanuit Eindhoven stopt in Nederland straks alleen nog in Helmond en Venlo. Reizigers tussen Eindhoven en Düsseldorf zijn dan een uur en veertig minuten onderweg. Nu is dat nog twee uur met een overstap op Venlo. Het Duitse ministerie van Verkeer heeft een spoorverdubbeling op het Duitse deel van het traject onlangs benoemd tot haar hoogste prioriteit. Hiermee wordt de reistijd met nog eens tien minuten verkort.
Meer artikelen met dit thema
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland
2 dec 2022Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…
Hopelijk komt niet ieder tussengelegen dorp met de opmerking dat het zich gepasseerd voelt (wat dan ook echt zo is). Anders wordt er helemaal niets sneller door al deze maatregelen. Den Haag ziet de TGV en Eurostar ook langszoeven, dus ook Deventer zal straks niet meer aangedaan worden reizend vanuit Berlijn naar Amsterdam, vv. net zo min als Venlo, trouwens. Zien is geloven.
Als verschillende overheden het milieu echt zo belangrijk vinden als ze zeggen dan worden er nieuwe snelle verbindingen gebouwd tussen alle delen van het land om zo de bevolking te spreiden, we zijn maar een klein land dat mondiaal gezien niets voorstelt, dus moeten we naar mijn bescheiden mening ook binnen Nederland kernen per spoor sneller met elkaar verbinden. In Frankrijk is de TGV ook volgens dat concept gebouwd. Een spoorlijn bouwen waar je kunt en de kern daarheen verplaatsen. Zo rijdt de TGV nu ook van Nederland naar Eurodisney ipv. naar Parijs zelf.
Een markante nationale lijn ontbreekt nog en dat is die veelbesproken lijn tussen Breda en Utrecht. Ga daar 's wat aan doen, Jeltje!
Ingediend door Victor op ma, 19/11/2018 - 19:07
Reizigers tussen Den haag en dusseldorf moeten nu maar 1x overstappen beste Robert van Asten. 1x. Te Utrecht. Reistijd Den haag Dusseldorf over Utrecht: 2:25. Reistijd over Eindhoven en Venlo: 3:21. Direct wordt dat wellicht 3:01. Daar ben je nog steeds 36 minuten trager mee dan over Utrecht met overstap.......
Ingediend door Klaas op di, 20/11/2018 - 19:15
Inderdaad. Den Haag ligt bijna op dezelfd hoogte als Utrecht.
Ik zou als Den Haag zijnde eerder pleiten voor een ICE die vanuit Utrecht doorrijdt.
Ingediend door Ties op wo, 21/11/2018 - 11:34
Maar dat zal Amsterdam nooit toestaan. Voor hen draait de spoorwereld om Amsterdam en moeten alle internationale treinen stoppen in Amsterdam. Dus een ICE uit Utrecht door laten rijden naar Den Haag, voor Mokum onbespreekbaar.
Ingediend door De Leeuw op wo, 21/11/2018 - 17:07
@Klaas: bij langere reisafstanden is "direct" en "elk uur" veel belangrijker dan iets sneller MET een overstap in Ut. Een overstap kan je vervoerskundig modelleren met een kwartier tot ruim een halfuur "penalty". Dat de overstap-penalty hier meer is, komt door de lagere frequentie van de ICE. Je moet dan minstens een kwartier overstaptijd inplannen om voldoende zeker te zijn. Het andere kwartier is een modelmatige correctie voor het comfortverlies.
Ingediend door asierts op vr, 23/11/2018 - 19:37
Nog veel beter zou het zijn als de INT elk halfuur tussen Duitsland-Viersen-Venlo-Eindhoven zou rijden, waarbij deze het ene halfuur van Keulen via Venlo naar Eindhoven-Tilburg-Breda-Rtd-Den Haag rijdt, en het andere halfuur van Dusseldorf via Venlo naar Eindhoven-Tilburg-Breda-Antwerpen-Gent. DAN heb een serieus grensoverschrijdend & auto-concurrerend vervoersaanbod!
Wanneer gaat I&M nou eindelijk eens echt MARKTGERICHT concessioneren ipv ouderwets NS-internationaal-beleid copieren? Hebben ze op de Plesmanweg nou echt niks van Enschede-Muenster/Dortmund en andere succesvolle regionalisering geleerd?
Ingediend door asierts op vr, 23/11/2018 - 19:51
Beste Asierts,
Maar de Haagse wethouder Robert van Asten zei dat "Reizigers moeten nu vanaf Den Haag nog twee keer overstappen. " Daarmee stelde hij de zaken donkerder voor dan ze waren.
Dat is dus onwaar. Want het is nu nog steeds maar één en dus niet twee overstappen. Overigens betwijfel ik of veel mensen echt die extra overstaptijd inplannen. Nederland is een forensen land, veel treinreizigers zullen dus ervaren overstappers zijn die die echte tijdig overstappen.
Bovendien wordt "overstappen is niet zo'n probleem" gebruikt als argument dat Helmond (90.000 inwoners) wel de helft van zijn directe treinen naar Utrecht en Schiphol mag verliezen.
Ingediend door Klaas op vr, 23/11/2018 - 21:52
p.s. Volgens dienstregeling is over Utrecht 2:25 en over venlo 3:21. Dat is bijna een uur trager. Dat is wel iets anders dan IETS sneller..... Ook vormen treinen een netwerk. Velen mensen stappen al één keer over omdat ze niet toevallig bij het vertrekstation van de internationale trein wonen.
Ingediend door Klaas op vr, 23/11/2018 - 21:54
Helemaal eens met Asierts. Er wordt nog steeds te veel binnen de grenzen gekeken. Binnen NL rijden tussen kleinere steden elke half uur of vaak elke kwartier een trein, je zou denken dat een uurverbinding Den Haag - Breda - Eindhoven - Dusseldorf gecombineerd met een uurverbindingen Antwerpen - Breda - Eindhoven - Keulen toch wel voldoende vervoerswaarde zou moeten hebben.
Ingediend door Marc op vr, 23/11/2018 - 22:32
Beste Asierts, als ik op www.db.de fahrplan kijk, zie ik dat ik in ongeveer 3 uur van Düsseldorf naar Gent kan reizen. Inderdaad, via Aachen. Denk jij echt dat die route via Venlo-Eindhoven in minder tijd kan? Overigens, op de Plesmanweg leren ze niks meer. Dat gebouw staat grotendeels leeg, want het ministerie is verhuisd...
Ingediend door Gert Jan op zo, 02/12/2018 - 22:49
Reactie toevoegen