ProRail heeft een onbewaakte overgang aan de Mijlerweg in Lunteren afgesloten met betonblokken. Het bedrijf wil zo snel mogelijk alle Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) sluiten.
ProRail sluit onbewaakte overgang af
ProRail wil de komende tijd meer onbewaakte overgangen afsluiten met betonblokken. De belangrijkste reden om over te gaan tot een afsluiting van de overwegen, is dat het bedrijf niet pas in actie wil komen als er weer een ongeval is gebeurd. Er wordt vooral gekeken naar plaatsen waar de gesprekken al jaren lopen en in een impasse verkeren, terwijl een oplossing binnen handbereik ligt. “Op die specifieke locaties is het goed een breekijzer achter de hand te hebben”, aldus ProRail.
Onbewaakte overwegen
NABO's worden alleen aangegeven met Andreaskruis en schrikhekken, waarbij het verkeer zelf alert moet zijn op een naderende trein. ProRail noemt zulke situaties levensgevaarlijk. “Want het verkeer neemt toe en treinen rijden steeds frequenter en sneller.” Jaarlijks vallen er gemiddeld twee doden op NABO's.
Gemeenten moet ook meewerken
President-directeur van ProRail Pier Eringa zegt in het televisieprogramma Pauw dat onbewaakte overgangen niet meer van deze tijd zijn. ProRail ontving vijftig miljoen euro van het Rijk om de overgangen aan te pakken. Maar dat is niet genoeg. Gemeenten moeten ook verantwoordelijkheid nemen vindt Eringa. “Als je een spoorlijn door de gemeente hebt lopen dan kun je daarvan profiteren, maar werk ook mee om overgangen veilig te maken door tunnels of viaducten aan te leggen.”
In totaal wil ProRail alle 1900 publiekelijke overgangen sluiten. Dit plan kost in totaal twee miljard euro.
Wandel- en fietsorganisaties wijzen op het recreatieve belang van 123 onbewaakte overgangen. In plaats van de overweg te sluiten zou er een brug of een tunnel kunnen komen.
Meer artikelen met dit thema
Noordelijke provincies leggen geld op tafel voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
8 okt om 11:35 uurDe provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Flevoland zijn bereid geld in de Lelylijn en de…
Spoordijken misschien niet goed genoeg voor zwaardere en langere treinen
11 dec 2023Er is meer onderzoek nodig naar de stabiliteit van spoordijken om zeker te weten dat deze grond het groeiende…
BRT: Kansrijk, maar gemakkelijk noch goedkoop
1 dec 2023Dit artikel is een voorpublicatie van het boek ‘Betere bus’, over BRT en andere vormen van hoogwaardig…
Hoe ontwerp kan bijdragen aan (on)toegankelijkheid
25 sep 2023Blog: Oplossing voor verdwijning van bushaltes?
2 mei 2023PBL: (1)500 bushaltes minder in vijf jaar
2 mrt 2023Het aantal bushaltes is de afgelopen vijf jaar met 527 afgenomen, inventariseerde tv-programma Pointer. Volgens…
Blinde vlek ov-gevaar andere weggebruikers
13 dec 2022Het openbaar vervoer is uitermate veilig voor de inzittenden van trein, tram en bus, maar er is een blinde vlek…
Deltaplan versterkt ov én woningbouw Noord-Nederland
2 dec 2022Drie ov-maatregelen en overheveling van tienduizenden extra woningen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland…
Reactie toevoegen