De nieuwe emissieloze bus van Ebusco is gisteren gepresenteerd. Door nieuwe technieken en materialen te gebruiken, is de Ebusco 3.0 33 procent lichter en kan met een opgeladen batterijpakket afstanden bereiken tot 500 kilometer.
Ebusco 3.0: minder gewicht en grotere range
“Deze nieuwe bus markeert het definitieve einde van het dieseltijdperk”, zegt Peter Bijvelds, CEO Ebusco. “Met de Ebusco 2.2 was de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) van Ebusco al beter dan de dieselbus, met de Ebusco 3.0 staat niets ons meer in de weg om de verduurzaming van het openbaar vervoer te versnellen. We kunnen de wereld waarin we nu leven nog sneller, schoner, veiliger en gezonder maken.”
33 procent lichter
De e-bus bestaat voor een groot deel uit onderdelen van composiet. Composiet is qua materiaal opgebouwd uit verschillende vezelversterkte kunststoffen. “Hierdoor is de bus zelfs 33 procent lichter dan de Ebusco 2.2 zonder in te boeten op het gebied van robuustheid, stijfheid en veiligheid. Juist door af te stappen van de traditionele manier van denken zijn veiligheid, toepasbaarheid en comfort enorm toegenomen”, zo klinkt het vanuit het bedrijf. Het design is afgestemd op deze nieuwe ontwikkeling, waardoor er meer ruimte is voor innovatieve toepassingen. Hierdoor neemt comfort voor zowel de reiziger als de chauffeur toe.
Ebusco ontwikkelt alleen elektrische bussen en is daardoor in zijn denken en doen niet afhankelijk van dieseltechnologie en de specifieke beperkingen die dit met zich meebrengt. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een aantal innovaties doorgevoerd waardoor het nu het snelst groeiende e-bus-bedrijf van Europa is. Bij de ontwikkeling van de Ebusco 3.0 zijn een tiental specialisten van Fokker betrokken.
Bekijk het filmpje over de nieuwste e-bus van Ebusco
Meer artikelen met dit thema
Einde aan 'omchecken' in zicht
14 feb om 10:06 uurHet verplichte omchecken bij een overstap tussen verschillende vervoerders lijkt binnenkort tot het verleden te…
337 zero-emissiebussen toegevoegd aan wagenpark in 2024
10 feb om 13:38 uurCROW publiceert elk jaar de Monitor zero-emissiebussen. Uit de editie van 1 januari 2025, dus met data over…
Eerste Brabantse bushalte rookvrij
31 jan om 09:23 uurDe bushalte bij het Amphia Ziekenhuis in Breda is sinds donderdag 30 januari 2025 rookvrij. Gedeputeerde Stijn…
Geen alcoholovertredingen vastgesteld bij railmedewerkers in 2024
21 jan om 09:46 uurIn 2024 hielden railinspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met de Politie…
Latere start elektrische bussen Roosendaal vanwege netcongestie
9 dec 2024Bij de start van de nieuwe concessie in West-Brabant komende zomer zullen de bussen in en rond Roosendaal nog…
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov 2024Op 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov 2024Leerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov 2024Daimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Typisch een bus voor gebruik in de stad. Als streekbus zal deze bus zeker op open delen bij zijwind gaan slingeren. Dat komt de veiligheid niet ten goede. In de jaren '90 van de vorige eeuw moesten nieuwe, lichtgewichtbussen ook van de streeklijnen afgehaald worden: chauffeurs durfden er niet langer mee te rijden.
Ingediend door Rob Wilders op ma, 14/10/2019 - 16:57
De zijwindgevoeligheid vd lichtgewicht composiet bussen zijn volgens mij een probleem bij de inzet op trajecten als de Afsluitdijk en ander 'kale' platte wegtrjecten. Of je zou moeten weken aan een geleidingssysteem met stroomafname, (metro) in de middenberm vd wegen.
de v/h Hollandia/Kloos/Lubbers onderneming werkte in de jaren '70 aan en dergelijk systeem voor vrachtauto's met elektrische / hybride tractie. Voor trajecten als 'Harlingen-Afsluitdijk-Randstad' is een geleide systeem op dit moment een korte termijn optie, voorbereidend op de spoorweg aanleg Harlingen-Afsluitdijk-Randstad
Ingediend door Loek Van der Heide op di, 23/06/2020 - 12:12
Reactie toevoegen