In Groningen en Drenthe gaan in 2021 minder bussen rijden vanwege achterblijvende reizigersaantallen en noodzakelijke bezuinigingen, maar blijven wel alle lijnen intact om zo de kwaliteit op peil te houden.
In 2021 minder bussen in Groningen Drenthe
Het reizigersaantal loopt in 2021 naar verwachting met 22 procent terug en daarom moet het OV-bureau in totaal 5 procent op de dienstregeling bezuinigen; omgerekend is dat 4 miljoen euro. Met de versobering van de dienstregeling willen het OV-bureau en vervoerder Qbuzz het hoofd te bieden aan de financiële gevolgen van de coronacrisis.
Er vervallen geen lijnen, maar de frequenties worden wel naar beneden gebracht. Op elke lijn blijft minstens eenmaal per uur een bus rijden. Ook wordt het netwerk uitgedund, waardoor bepaalde haltes niet meer worden aangedaan. Waar het kan worden kleinere bussen of belbussen ingezet. De bushaltes worden niet verwijderd, zodat deze in de toekomst wellicht weer gebruikt kunnen worden.
Een overzicht van alle wijzigingen in 2021 vindt u hier.
Makkelijker opschalen
Qbuzz en het OV-bureau willen de dienstregeling zo inrichten, dat in de toekomst eenvoudig ingespeeld kan worden op de eventueel toenemende vraag. Qbuzz rijdt al met een 'vlakke basisdienstregeling', aangevuld met een 'flexibele laag' om in te spelen op drukte. Het OV-bureau heeft ervoor gekozen om niet meteen extra zwaar in te grijpen, door verdergaande afschaling van het ov voor te stellen per 2021. Zo wil het voorkomen dat de kwaliteit van het ov meer afgebroken wordt dan nodig.
Tijdens de Rondetafelbijeenkomst van OV-Magazine op 10 september, zei Wilko Mol al dat een goed en frequent ov-netwerk maatschappelijk gezien goedkoper is dan een slecht en infrequent netwerk, omdat de reiziger een groter deel betaalt.
Lees ook: Tijd om het ov-systeem te herijken
Het OV-bureau Groningen Drenthe sluit niet uit dat in 2021 de dienstregeling verder uitgekleed wordt, als de reizigersaantallen laag blijven of als er onvoldoende steun vanuit het Rijk voorhanden is.
Meer artikelen met dit thema
70.000e Citaro is voor de HTM
19 nov om 08:54 uurOp 18 november ontving de HTM tijdens de Daimler Buses eMobility Days 2.0 in Berlijn een…
Speciaal onderwijs, reguliere bus
11 nov om 15:49 uurLeerlingen in het speciaal onderwijs worden vaak met een taxibusje naar school en…
Samenwerking HTM en Daimler leidt tot zero emissie busvervoer in Haagse regio
7 nov om 08:30 uurDaimler levert voor de HTM 102 volledig elektrische bussen. Dat is al een flinke…
Ook boete voor Qbuzz
29 okt om 14:03 uurHet OV-bureau Groningen Drenthe heeft Qbuz een boete opgelegd van 131.500 euro, vanwege een te hoge rituitval.…
Ebusco en Qbuzz naar de rechter over weigeren afname van 45 bussen
21 okt om 13:24 uurHet Brabantse Ebusco zit al langer in de problemen, vanwege leveringsproblemen, gedoe met toeleveranciers en…
VDL gaat meer dan 150 elektrische bussen leveren aan Arriva
8 okt om 11:21 uurVDL heeft een fikse order ontvangen van Arriva: het Eindhovense concern mag maar liefst 157 nieuwe elektrische…
Uitval bussen EBS in 2023 ruim 8 procent, maar reizigersaantal stijgt
16 sep om 15:33 uurRuim 8 procent van alle bussen van EBS in de metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) viel in 2023 uit. Dat is…
Uitbreiding dienstregeling Syntus Utrecht
19 aug om 13:46 uurDe zomervakantie is bijna voorbij en steeds meer mensen gaan weer naar school of aan het werk. Syntus Utrecht…
Reactie toevoegen